Samfund

Her møder Zandra fra Tøndersagen sin redningsmand: - Du er et stort menneske

​Zandra Berthelsen var rørt til tårer, da hun for første gang mødte manden, der satte politiet på sporet af Tøndersagen - og endte Zandras mareridt.

- Jeg har tit tænkt over, at det var godt, at det blev opdaget dengang, for ellers var det bare blevet meget værre.

Sådan lyder det fra Zandra Berthelsen.

For første gang sidder hun overfor den mand, der reddede hende fra det mareridt, hendes far havde skabt.

14 fremmede mænd betalte pizza, alkohol eller penge for at udsætte Zandra Berthelsen for seksuelle overgreb, da hun var 10 og 11 år gammel.

Det var hendes far, der lejede hende ud, og nogle af mændene kom langvejs fra for at besøge den unge pige i en landsby ved Tønder. Indtil én af dem talte over sig.

En mand fra Flensborg fik således fortalt sin bekendte, den dansk-tyrkiske mand, som Zandra nu sidder over for, at der var et hus, hvor mænd kunne komme og have sex med et barn. Manden fra Flensborg havde selv gjort det adskillige gange, fortalte han.

- Jeg ringede til politiet næste dag, og fortalte, hvad jeg havde hørt. I første omgang troede de ikke på, at den slags kunne lade sig gøre, fortæller den 64-årige dansk-tyrkiske mand, som sendte det afgørende tip til politiet.

Dengang ønskede han at være anonym, og i dag ønsker han fortsat at holde sit ansigt skjult.

Han tilbød dig også til mig - jeg rystede

Zandra Berthelsen har aldrig før mødt manden, som satte en ende på hendes mareridt, men det gør hun i anden del af Station 2's dokumentar ”Pigen fra Tøndersagen - Rejsen tilbage”.

 Og hans historie gør stort indtryk på hende.

- Det har betydet rigtig meget for mig, at du har anmeldt det til politiet. Det skal du bare vide, siger Zandra Berthelsen.

Dansk-tyrkeren fortæller, at politiet bad ham om at tage med sin bekendte ud til huset i Solderup for at undersøge sagen nærmere. Og dermed kom han tættere på, end han egentlig havde lyst til, siger han.

I videoen nedenfor kan du høre, hvad Zandras far sagde til den dansk-tyrkiske mand, da han på politiets opfordring mødte op foran huset:

Den 64-årige dansk-tyrkiske mand begyndte at ryste, da han stod over for Zandra Berthelsens far.

- Min bekendte gik med det samme op ad trappen, for han kendte vejen. Faren sagde ”du er heldig, for hun er lige kommet fra skole”. Han tilbød dig også til mig, men jeg sagde til ham, at jeg ikke havde det så godt. Jeg rystede selvfølgelig, for jeg havde et barnebarn på din alder på det tidspunkt, siger han.

- Jeg kunne ikke gøre noget. Jeg kunne ikke råbe og skrige, for så ville alt gå galt. Jeg skulle bare hurtigt hjem og fortælle det til politiet.

Lever et liv i skjul

Få uger efter slog Tønder Politi til. Og de følgende måneder og år faldt der i alt 16 domme i Tøndersagen.

Men også for den mand, der fik sagen til at rulle, var der konsekvenser.

En del af de dømte og deres familier brød sig ikke om, at han var gået til politiet, og de truede både ham og hans familie. Derfor lever han i dag i skjul.

- Jeg er ligeglad, hvad det koster mig. Selvom jeg fik så mange trusler, at mine børn måtte flygte til Tyskland – og stadig bor dernede. Selvom det kostede mig mit ægteskab, fordi børnene fik så mange trusler… Jeg får stadig trusler.

Zandra Berthelsen sidder på den anden side af spisebordet og lytter:

- Kan du slet ikke gemme dig på nogen måde, spørger hun.

- Jeg har gemt mig så mange forskellige steder. Men de finder ud af det på et tidspunkt. Men det er lige meget, svarer manden.

Du er virkelig et stort menneske

Gennem årene har der været stakke af underretninger om, at noget var helt galt i Zandra Berthelsens barndomshjem. Men den 64-årige mand var den eneste, der for alvor fik myndighederne til at reagere.

Mødet med manden er derfor overvælfende for Zandra Berthelsen.

Jeg vil bare gerne sige, at jeg er meget berørt over at møde dig.

Zandra Berthelsen

- Jeg vil bare gerne side, at jeg er meget berørt over at møde dig. At sætte sit eget liv og ægteskab på spil for at redde en andet menneskes liv, det synes jeg…

- Det skal du bare vide. At det er jeg virkelig taknemmelig for, og det, synes jeg, virkelig er stort. Du er virkelig et stort menneske, siger 22-årige Zandra Berthelsen.

- Jeg håber, at du kan få en god fremtid, og en god uddannelse og et godt liv. Du er en ung pige, og du har mange år tilbage, svarer den 64-årige mand.

Se hele mødet mellem Zandra Berthelsen og manden, der fik politiet til at gribe ind. Det er i anden del af dokumentaren ”Pigen fra Tøndersagen - Rejsen tilbage”, som vises kl. 20.50 på TV 2 i aften. Eller se den på TV 2 Play.