Samfund

Folkeskoler har vokseværk: Flere børn går på kæmpeskoler

Mens mange små folkeskoler lukker, kommer der flere skoler med over 800 elever - det får nogle forældre til at fravælge folkeskolen.

Når der er frikvarter på Bohrskolen i Esbjerg, skal man løbe hurtigt for at komme først til de bedste legeredskaber. Efter flere skolesammenlægninger har skolen nemlig over 2200 elever fordelt på tre afdelinger. Ifølge skolederen på Bohrskolen giver det nye udfordringer at drive en så stor skole.

- Som skoleleder er jeg kommet rigtig langt væk fra eleverne, fra lærerene og pædagogerne. Der er ligesom kommet et led mere ind, siger skoleder Jan Lagoni.

Da skolerne i Esbjerg blev lagt sammen, var det heller ikke alle forældre, der tog lige godt imod udsigten til at skolen voksede.

- Jamen der er da nogen, der har haft bekymringer, og vi har jo også noget privatskole liggende i nærheden, hvor der også er flyttet nogen elever til, siger skolebestyrelsesformand på Bohrskolen, Mark West.

Mere end dobbelt så mange store skoler

Bohrskolen er langt fra den eneste der er blevet større. Hvor der i 2007 kun var 38 folkeskoler med mere end 800 elever, er det tal i dag vokset til 92.

Da HoIstebro Kommune i sommers slog en række skoler sammen, blev det for meget for en gruppe forældre med børn på skolerne. 

- Der var ikke noget snak om fagligt indhold i forbindelse med den her skolestruktur, det var meget, hvor mange der skulle være i hver klasse, og hvor mange penge man kunne spare ved at gøre det, siger Kenneth Tønning.

Derfor prøver han nu sammen med andre forældre at starte en privatskole for at få en mindre skole med mere forældreindflydelse. Det mener de nemlig ikke, de vil få på den store folkeskole.

Tilbage på Bohrskolen i Esbjerg er både skoleleder og bestyrelsesformand, dog enige om at fordelene ved at være en stor skole, klart opvejer de ulemper, det giver.

- Selvfølgelig kan man spare nogen penge ved at lægge tingene sammen, men man kan også styrke en pædagogisk profil og skolens profil. Man kan styrke et økonomisk råderum man får, i og med at man har et budget der er tre gange så stort, det giver en anden frihed til at iværksætte investeringer,  siger skoleleder Jan Lagoni.

Det synspunkt bakker forælder og bestyrelsesformand Mark West op om.

- Fordelen ved en stor skole er at den også er slagkraftig, vi kan tilbyde flere ting end hvis vi var en lille skole, siger bestyrelsesformand, Mark West.

I aften viser TV 2 dokumentaren ”Flugten fra folkeskolen” der blandt andet følger Kenneth Tønnings kamp for en ny friskole i Holstebro.