Samfund

Forbrugerråd anmelder skrabet gløgg for vildledning - indeholder ikke hovedingrediens

Hvis du kan lide rødvin i din gløgg, så skal du se dig godt for. Tre gløggprodukter indeholder nemlig ikke rødvin, som er hovedingrediensen.

Det er sjældent en god idé at varme rødvin op, men med julens komme er det helt i orden, for så kan man indtage den lune gløgg i vinterens kolde stunder. 

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, så indeholder ægte gløgg nemlig rødvin, og derfor har de nu anmeldt tre gløggprodukter for vildledende markedsføring, da de ikke indeholder rødvin, men i stedet vand, frugtvin og finsprit.

Det drejer sig om: 

Jule Gløgg – til de lune stunder, produceret af Scandic Food A/S.

Jule Gløgg – til nisser og andet godtfolk, produceret af Scandic Food A/S.

Favorina Julegløgg, fremstillet for Lidl Danmark K/S.

Tænk testede 9 produkter og fandt altså frem til, at tre af dem ikke indeholder rødvin. 

-  Gløgg er traditionelt lavet på rødvin, og derfor giver det ikke særlig meget mening at kalde en gløgg, der ikke indeholder rødvin, for gløgg. Rødvin er der dog intet af i 3 af de 9 gløggprodukter, som Forbrugerrådet Tænk har testet, siger Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik ved Forbrugerrådet Tænk i en pressemedelelse.

- Hos Forbrugerrådet Tænk mener vi ikke, at det er i orden. Virksomheder vildleder, når de blander vand, frugtvin, sukker og finsprit og sælger det som ”Jule Gløgg”. Derfor har vi anmeldt 3 gløggprodukter, 2 produkter fra Scandic Food og 1 produkt fra Lidl Danmark, for vildledende markedsføring, fortsætter hun.

Overvejer at ændre mærkningen

To af produkterne, Jule Gløgg – til de lune stunder og Jule Gløgg – til nisser og andet godtfolk, fremstilles hos Scandic Food A/S i Vejle.

- Det er jo et spørgsmål om mærkning af varer. Hvis vores produkter er mærket på en måde, som kan misforståes, så vil vi gerne se på om der er et problem, siger Torben Christensen, administrerende direktør i Scandic Food A/S.

Han vil dog ikke oplyse hvilke butikker, gløggen sælges i. 

- Vi afventer Fødevarestyrelsens afgørelse i sagen, siger han.

- Der er ikke rødvin i den gløgg, men der er æblevin i. Vi sælger også en rødvinsgløgg, hvor det fremgår på produktet, at der er rødvin i, siger han videre.

Samme reaktion kommer fra Rikke Brandes, som er kommunikationschef i Lidl Danmark, som sælger den tredje gløgg, Favorina Julegløgg.

- Vi er kede af, hvis vores mærkning forvirrer forbrugerne. Det er ikke vores hensigt, og vi har taget kontakt til vores leverandør for at undersøge, om der er noget, vi skal ændre, siger hun.

Du kan læse mere om Tænks anmeldelse om vildledning på deres hjemmeside her.