Samfund

Stor dansk forfatter er død - blev kun 53 år

Med et provokerende og direkte sprog blev forfatteren Jan Sonnergaard talsperson for en rå realisme.

En af halvfemsernes store forfattere Jan Sonnergaard er død af et hjerteanfald under et ophold i Beograd.

Han blev 53 år, oplyser forlaget Gyldendal. 

Med et provokerende og direkte sprog blev forfatteren talsperson for en rå realisme i under-, middel- og overdanmark. 

Mødte ikke op til arrangement

Jan Sonnergaard var på lanceringsrejse i Beograd, da han fik et hjerteanfald ifølge litterær direktør Johannes Riis fra Gyldendal. 

- Han mødte ikke op til et arrangement, som aftalt. Han blev fundet død i den lejlighed, som han boede i, siger Johannes Riis. 

Gennembruddet for Jan Sonnergaard kom i 1997 med novellesamlingen 'Radiator', som gengav livet for marginaliserede skæbner i halvfemsernes underdanmark. 

De ti noveller blev solgt i over 100.000 eksemplarer og gjorde med et Sonnergaard til en af halvfemsernes store forfattere. 

Skrev kronikker og teaterstykker

Flere hovedpersoner i Sonnergaards noveller nægter at se realiteterne i øjnene. På samme måde mente forfatteren, at Danmark kort efter årtusindskiftet var et land 'fyldt med selvbedrag på flere planer'. 

Senere fulgte to novellesamlinger med tre års mellemrum, hvor først miljøer i middelklassen og senere overklassen kom under Sonnergaards spiddende analyse. 

Selv kommer Jan Sonnergaard fra 'sådan noget øvre middelklasse med et fint parcelhus' i Virum. Siden bosatte han sig i Københavns Nordvestkvarter. Han blev uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi, men selv mente Jan Sonnergaard, at han var forfatter, før han begyndte at skrive. 

Efter novelletrilogien skrev Jan Sonnergaard teaterstykker, kronikker, en roman og flere noveller.