Stor dansk forfatter død som 53-årig: Derfor var han så god

Allerede fra debutnovellesamlingen 'Radiator' skrev Jan Sonnergaard sig ind som en af landets vigtigste forfattere, lyder vurderingen fra ekspert.

Ingen kunne give sproglige mavepustere som Jan Sonnergaard. 

Sådan lyder en del af karakteristikken af den netop afdøde forfatter Jan Sonnergaard fra lektor på Sprogvidenskab ved Københavns Universitet, Marianne Søgaard Stidsen. Hun hæfter sig ved Jan Sonnergaards debutbog 'Radiator', der gengav livet for marginaliserede skæbner i halvfemsernes underdanmark. 

- Han sprang ind på scenen i 1997 med en fantastisk novellesamling, som havde så meget energi og power, dynamik og kritik, så man blev slået helt omkuld. Da jeg gik i gang med bogen, sad jeg oppe hele natten, og læste selv om jeg skulle undervise dagen efter på grund af Sonnergaards sprog. Jeg kan stadig 'Radiator' uden ad, siger hun om bogen, der utvivlsomt blev gennembruddet for Jan Sonnergaard. 

De ti noveller blev solgt i over 100.000 eksemplarer.

Ifølge Marianne Søgaard Stidsen levede Jan Sonnergaard op til to simple, men svære kriterier.

- En forfatter skal kunne to ting, skrive godt og have noget på hjertet. Sonnergaard havde begge dele og ikke kun et godt sprog som i betydningen, at det er korrekt, men også at det slår gnister, så han helt ned i den enkelte sætning får skabt et nyt sprog, lyder skudsmålet fra lektoren.

Øje for det delte Danmark

Marianne Søgaard Stidsen hæfter sig også ved Sonnergaards unikke blik på det klassedelte Danmark. 

- Sonnergaard fokuserer på konsekvenserne ved konkurrencestaten. I en af historierne i Radiator bliver hovedpersonen William mobbet og kanøflet. Det kunne være skrevet på en sentimental og klichéfyldt måde, men i stedet lader han William møde et ungt yuppie-par, der går rundt i København. 

- Umiddelbart har parret det godt, men Sonnergaard viser, hvordan de umiddelbart succesfulde også lider med blandt andet den overfladiske og ironiske måde, de snakker med hinanden på, siger Marianne Søgaard Stidsen, der beskriver ham som en af de vigtigste forfattere inden for realismen. En skrivestil som forfattere som Christian Jungersen og Jakob Ejersbo også siden lod sig inspirere af. 

Jan Sonnergaard blev kun 53 år.