72 procent af os glemmer det: Er din telefon sikker?

72 procent af os glemmer at sikkerhedskopiere vores smartphone. Det øger risikoen, hvis hackere er på spil

Med en ny kampagne vil Finansrådet og Digitaliseringsstyrelsen øge fokus på danskernes sikkerhed på nettet og mobilen.

Tal fra 2016 viser, at 72 procent af alle smartphoneejere glemmer at lave en sikkerhedskopi af deres telefon, og det er bekymrende, mener man i Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet.

En sikkerhedskopi kan således være afgørende for at beskytte personfølsomme data.

- Du kan beskytte dig ved at tage sikkerhedskopier løbende, så du kan genskabe billeder, dokumenter og andre personlige, digitale ejendele. Det er afgørende, hvis din mobil, tablet eller computer bliver overtaget af it-kriminelle, der kræver en løsesum for at frigive dine data igen, siger Rikke Hougaard Zeberg, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Udover at sikkerhedskopiere data på smartphonen, lyder et andet råd, at opgradere styresystemet jævnligt, da opdateringerne er med til at gøre det sværere for de it-kriminelle

Smartphones mål for it-kriminelle

Michael Busk-Jepsen, vicedirektør i Finansrådet, siger, at der er i det hele taget er god grund at være opmærksom på sikkerheden på smartphonen..

- Danske smartphones er i stigende grad mål for it-kriminelle, som forsøger at få adgang til bankkunders konti og personfølsomme oplysninger.

Tallene afslører også, at 29 procent ikke ved, hvordan de skal beskytte sig mod mails, der indeholder links eller vedhæftede filer, der kan indeholde virus eller være falske.

- Den vigtigste huskeregel er, at en bank eller anden offentlig myndighed aldrig vil bede dig give afgive personfølsomme oplysninger via et link i en mail eller sms, siger han.

Kvinde fik overvåget computer

Nicoline Toft lever som DJ af at spille musik. Hun har på egen krop og computer erfaret, hvor farligt det kan være, når man åbner tilsendte links uden at undersøge, hvad der ligger bag.

- Jeg fik tilsendt en link af en bekendt, og jeg troede, at det var en sang. Det var det ikke. Det var en virus, der gav ham adgang til min computer.

Der gik et år, før hun opdagede, at hendes computer havde været overvåget. Manden, der havde gjort det, havde overvåget hendes computer og tappet den for oplysninger, fandt politiet senere ud af.

- Det er dybt skræmmende at opdage, at folk har kunnet rode i de mest private ting. Jeg har efterfølgende gjort, hvad jeg kunne, for ikke at opleve noget lignende igen.

- I dag har jeg blandt andet sat tape på min computers kamera, og jeg åbner ikke længere ting, jeg får tilsendt, hvis jeg ikke ved, hvad det er, folk sender.