Samfund

Økologien sætter historisk rekord

Salget af økologiske mad og drikke kan for første gang kravle op over historisk tærskel.

Salget af økologiske fødevarer sætter ny rekord og er i årets første halvdel steget med 18 procent.

Danskernes købelyst betyder, at butikkernes omsætning af økologisk mad og drikke i år for første gang nogensinde vil kravle op over otte milliarder kroner.

Det skriver Politiken lørdag på baggrund af en analyse fra Økologisk Landsforening.

- Vi ser en klart stigende efterspørgsel. Folk har en opfattelse af, at økologi er lig med god kvalitet, og samtidig falder priserne, siger Dorte Wimmer, ekspert i forbrugeradfærd hos Retail Institute Scandinavia.

- Det betyder, at mange unge nu også køber økologi, hvor de førhen på grund af høje priser ikke har været villige til at betale.

Hun tilføjer, at udbuddet også driver udviklingen frem.

- Butikskæderne positionerer sig på økologi lige nu og konkurrerer hårdt om at trække kunder til med lave priser på økologi og et bredt udbud af varer, siger hun.

Analysens resultater bliver understøttet af, at danske landmænd for alvor sætter fuld fart på omlægningen af jorden til økologisk dyrkning.

Efter flere år uden et afgørende ryk er samlet set 60.000 hektar blevet lagt om i år og sidste år, hvilket bringer totalen op på 240.000 hektar økologisk dyrket landbrugsjord, oplyser Landbrug & Fødevarer.

Andelen af økologiske varer i danskernes indkøbskurve er på 8,4 procent, hvilket ifølge Økologisk Landsforening er verdens højeste.

Topscorer på listen er havregryn: 4 af 10 pakker af den populære morgenmad er økologiske. Derefter kommer madolie, gulerødder, mælk og æg.

Forbrugerne er begyndt at købe en bredere række af økologiske varer, skriver Politiken. 

Også geografisk breder økologien sig. Både Coop og Dansk Supermarked oplever, at forskellen mellem land og by bliver mindre. Det økologiske salg stiger i øjeblikket mest i landområderne.