Minister afviser nævneværdige fejl i Zandras behandlingsforløb

Pigen fra Tøndersagen har haft det svært, siden hun slap ud af næsten 10 års misbrug, hvor hun blev voldtaget af sin far og andre mænd.

I TV 2-dokumentaren "Pigen fra Tøndersagen" ser man Zandra Berthelsen, der forsøger at finde sin plads i samfundet efter den værst tænkelige start på livet. I dag føler hun sig fejlbehandlet af myndighederne.

 -   For at sige det på en pæn måde, så har den været ekstrem mangelfuld, siger Zandra Berthelsen i 22 Nyhederne om sin behandling. 

Socialminister Karen Ellemann indrømmer, at det har været et svært forløb for Zandra Berthelsen:

- Overgangen fra den lukkede afdeling til det næste system har været skrøbelig. Og i den overgang fra det ene system til det andet, der må vi ikke tabe patienterne, siger Karen Ellemann

Lange ventetider til behandling

En rundringning foretaget af TV 2 viser, at der er lange ventider hos de regionale centre, som tilbyder behandling til voksne med senfølger efter seksuelt misbrug. Værst ser det ud på Fyn, hvor ventetiden til behandling lige nu er oppe på 2 år. 

Zandra Berthelsen har i perioder været ramt af depressioner, gentagne selvmordsforsøg og psykiatriske indlæggelser. Hverdagen har været præget af voldsomme op- og nedture og stofmisbrug. Og hun er ikke alene. 

Ask Elklit, professor i klinisk psykologi, siger til TV 2, at omkring 60.000 mennesker i Danmark burde få behandling for seksuelt misbrug i løbet af barndommen. Og så mener han, at der bør være 800 pladser på de regionale centre i stedet for de nuværende 300. Zandra Berthelsen har selv oplevet, at blive smidt ud fra et botilbud, fordi hun var stofmisbruger.

Selvom socialminister Karen Ellemann indrømmer, at overgangene i behandlingsforløbet kan være svære, så mener hun ikke, at der har været nævneværdige fejl i Zandra Berthelsens forløb. 

- I hendes tilfælde er det virkelig en professionel bahandling. Både i behandlingspsykiatrien, men så sandelig også hvad det kommunale setup er, siger Karen Ellemann. 

I dag ønsker Zandra Berthelsen ikke en tur igennem systemet igen. Nu satser hun på, at kunne komme videre, uden at have psykiatrere inde i sit liv. Hendes næste mål er at blive student til næste år. Og det mål glæder Karen Ellemann:

- I hendes voksenliv i dag, der ser jeg, at hun har nedture, men også et livsmod som er fantastisk.