Samfund

Overlæge: Derfor er Zandra i stand til at fortælle sin historie

Det kan være en hård oplevelse for Zandra Berthelsen at stille sig frem, men det kan give hende sammenhæng i livet, mener hendes læge.

Overlæge Annick Parnas, der havde ansvaret for Zandra Berthelsen under hendes seneste indlæggelse på psykiatrisk hospital vurderer, at hun godt kan overskue konsekvenserne af at stå frem på TV med navn og ansigt.

For selvom Zandra Berthelsen er psykisk sårbar, efter at have været udsat for ekstremt misbrug og omsorgssvigt som barn, så har hun et stærkt ønske om at stå frem for at fortælle sin historie og for at fortælle om konsekvenserne af at blive udsat for seksuelt misbrug som barn.

Og selvom hun er psykisk sårbar er der ikke belæg for at råde hende til fortsat at gemme sig for offentligheden, lyder vurderingen.

- Jeg håber, at hun vil kunne gå videre i livet og hjælpe andre. Og bruge den erfaring hun har til at hjælpe andre, siger overlæge Annick Parnas fra Psykiatrisk Center Glostrup.

Her var Zandra Berthelsen indlagt i månederne op til februar, hvor Station 2s redaktion fik kontakt med hende. I den forbindelse og de efterfølgende måneder har programmets journalister haft en række samtaler med fagpersoner, der er tæt på Zandra Berthelsen.

Du har jo selv været med til at snakke med hende om det det. Så hvad tænker du om, at Zandra er gået ind i det her?

- Som behandler har man altid lyst til at beskytte sine patienter. Man tænker på, hvad det betyder for hende, er hun i stand til det, er hun for sårbar og skal jeg forhindre hende i det? Men jeg har talt med hende, og hun var afklaret. Vi har også på afdelingen drøftet det med dem, der kender hende. Og på det tidspunkt havde hun fået det meget bedre, så der var ingen grund til at forhindre hende i at gøre det, siger Annick Parnas.

Tror du det kan føre til noget godt for hende?

- Ja, det håber jeg. Fordi det er hendes eget ønske, og fordi det kan hjælpe hende med at finde en sammenhæng i livet. Det vil sikkert være hårdt for hende at se det, men det kan hjælpe hende til at finde kontinuitet. Det kan være et led i kæden for at komme videre, siger Annick Parnas.

Zandra Berthelsen har fået diagnosen skizofreni.