Samfund

Fra 1. januar må 16-årige sætte sig bag rattet

16-årige må begynde på køreundervisning, når en ny forsøgsordning træder i kraft 1. januar.

Nu er der sat dato for, hvornår 17-årige kan tage kørekort i Danmark.

En ny treårig forsøgsordning starter 1. januar 2017. Ordningen betyder, at en 17-årig må tage kørekort og derefter køre bil med en erfaren bilist som ledsager. Først når personen fylder 18, må han eller hun køre bil alene.

Man vil tidligst kunne gå til køreprøve, når man er fyldt 17, men allerede når man er 16 år og ni måneder kan man starte i køreskole – præcis et år tidligere, end man kan nu.

Men tag en taxa hjem fra påskefrokost

Når teori- og køreprøve er bestået, må den 17-årige køre bil sammen med mor eller far – eller en anden voksen, som opfylder kravene til ledsagere.

Men det går ikke at udnytte sin 17-årige teenagedatter som chauffør, når mor og far har fået for meget snaps til påskefrokosten. Ledsageren skal til en hver tid være i stand til lovligt at køre bilen.

Ledsageren skal også være fyldt 30 år og have haft kørekort til personbil i mindst 10 år – uden at det har været frakendt i perioden.

Og ledsageren skal altid huske sit eget kørekort, ellers får personen en bøde. Hvis ledsageren ikke opfylder kravene, får både den 17-årige bilist og ledsageren en bøde.

Forsøgsordningen blev vedtaget af Folketinget 31. maj, men da blev der ikke fastsat en dato for ordningen.

God erfaring fra udlandet

Baggrunden for ordningen er erfaringer fra udlandet, som viser, at unge, der har øvet bilkørsel med en ledsager som 17-årige, bliver mere sikre bilister, når de må køre alene som 18-årige. Det skriver Rådet for Sikker Trafik, som længe har presset på for at få ordningen igennem.

Rådet for Sikker Trafik har i samarbejde med Transport- og Bygningsministeriet lavet en ny hjemmeside, hvor du kan læse om regler og krav til teenagere, ledsagere og forsikringer.

Både Dansk Kørelærer Union og Politiforbundet har tidligere udtrykt skepsis over for ordningen.

Når forsøgsordningen er evalueret, bliver det besluttet, om ordningen skal gøres permanent.