Se listen: Disse faggrupper er mest troværdige - politikere skraber bunden

Hvide kitler og dommerkåber topper listen over de faggrupper, som danskerne stoler mest på. Politikerne er nummer sjok- men går dog lidt frem.

De omkring 60.000 sygeplejersker i Danmark kan i dag ranke ryggen: Ingen anden faggruppe nyder nemlig samme troværdighed som dem i befolkningen.

Det viser den årlige troværdighedsanalyse, som Radius Kommunikation har gennemført på Epinions Danmarkspanel. Her har sygeplejersker taget førstepladsen. På andenpladsen finder vi dommere, mens sygeplejerskernes nærmeste kolleger, lægerne, må tage til takke med en tredjeplads.

På en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest, scorer sygeplejerskerne 4,04.

Drabssag preller af på sygeplejerskerne

Når sygeplejerskerne vurderes som de mest troværdige, hænger det tæt sammen med, at danskerne er ganske tilfredse med deres arbejde, forklarer seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius Kommunikation Nicolaj Taudorf Andersen.

Og så har sygeplejerskerne et helt særligt karaktertræk: De er i befolkningens øjne ganske immune over for negativ presseomtale.

- Selv om der i det forgangne år har været en drabssag fra Nykøbing Falster, som danskerne sikkert har bemærket, så kan vi se, at de ikke lægger vægt på den. Det viser os, at sygeplejerskerne har en stor legitimitet, og at danskerne tror, sagen blot er en enlig svane, siger han.

Bunden er den samme

Den helt afgørende faktor for, hvorvidt danskerne stoler på en faggruppe, er, om vi er imponeret over det arbejde, den udfører.

I midterfeltet i undersøgelsen finder vi eksempelvis hjemmehjælpere, pædagoger og frisører. De klarer sig alle pænt, mens journalister, bilforhandlere og politikere udgør bunden.

Det sidste er der ikke noget nyt i. Men det går dog noget bedre, end det plejer. For første gang i fem år er politikernes troværdighed steget tydeligt til en score på 2,06. Her skal det dog bemærkes, at målingen er udført inden Dansk Folkepartis uheldige sager om tilbagebetaling af EU-støttekroner.

- Danskerne er ikke imponeret over den måde, politikerne arbejder på. Det er en faktor, der betyder meget, og det er faktisk den væsentligste årsag til, at de ryger så langt ned i troværdighed, siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Danskerne frastødes af politikere

Politikerne er ikke gode til at kommunikere med og til danskerne. Men værre endnu, så er der en tendens til, at det direkte møde mellem politikere og vælgere faktisk har negativ betydning for politikernes troværdighed.

Den konklusion har overrasket Radius Kommunikation, der rådgiver om og har fulgt med i udviklingen indenfor politisk kommunikation.

- Politikerne er ude af trit med danskerne. Der er efter vores overbevisning behov for en god portion selvransagelse inden for politikerstanden, forklarer Nicolaj Taudorf Andersen.

Når analysen trods alt viser en stigning, der er statistisk sikker, skyldes det ifølge ham, at den politiske debat fylder mere i år end den gjorde sidste år.

Kommunikationsrådgiverne er ikke selv med

- Debatten om regeringens 2025-planen handlede om substans. Sidste år lavede vi målingen efter folketingsvalget, hvor klimaet bar langt mere præg af personfnidder. Nu har vi haft reelle diskussioner om Danmarks baseret, som er baseret på reelt politisk indhold. Ddet vurderer jeg er med til at trække troværdigheden op.

Men hvad så med Nicolaj Taudorf Andersen og hans kolleger i kommunikationsbranchen – er de mon selv troværdige ifølge danskerne?

Det giver analysen intet svar på. For nogle år siden målte Radius også på kommunikationsrådgiveres troværdighed. Men ikke længere.

- Der var simpelthen for få, der vidste, hvad vi lavede. Vi har målt på kommunikationsrådgivere tidligere, men det var simpelthen for svært for respondenterne at vurdere, om vi var troværdige, fordi mange ikke kender os, siger Nicolaj Taudorf Andersen.