Samfund

Danmarks bedste arbejdsplads kåret – her er der ingen faste mødetider

Frihed til at planlægge sine arbejdsdage og fokus på god karma - sådan lyder opskriften på Danmarks bedste arbejdsplads.

Det kan næsten lyde utopisk i dagens Danmark.

Men hos den danske it-virksomhed Daxiomatic kan medarbejdere komme og gå, som det passer dem. Topledelse er afskaffet - ligesom ordet 'nej'. 

- Det betyder, at man kan gøre, hvad man vil. Hvis jeg vil have et kursus til 20.000 kroner og synes, det er relevant for min stilling, så skal jeg ikke spørge nogen. Jeg skal bare sørge for at planlægge min tid og løse min opgaver, forklarer senior consultant i Daxiomatic, Jan Sædholm Pedersen, i onsdagens 'Go' morgen Danmark'.

Bliver friheden ikke misbrugt?

Tirsdag aften modtog virksomheden, der leverer it-systemer til erhvervslivet, prisen som 'Danmarks bedste arbejdsplads' i kategorien 'Mindre arbejdspladser'. 

Og spørger man Pia Tasior, der har været med til at forme firmaets strategi, så er det bestemt ikke en udfordring at holde øje med, om friheden nu også bliver forvaltet med respekt.

- Nøglen er lige præcis, at jeg ikke bare forvalter det. Det er noget, vi alle er med til at forvalte. Vi har ikke oplevet at blive misbrugt, fordi det er vores kolleger, der er med til at drive det medansvar, siger Pia Tasior, der har titlen 'Good Karma Officer' hos Daxiomatic.

Som eksempel forklarer hun, at der på et tidspunkt var en medarbejder, der gerne ville rejse til Spanien med sin kone, fordi hun havde fået arbejde der.

- Og så arbejdede han også bare derfra. Vi har ingen topledelse, der skal sige ja eller nej, forklarer hun.

Firedoblet omsætning

For Jan Sædholm Pedersen betyder firmaets "regler", at han har fuld rådighed over sin kalender, og at han derfor kan skabe en bedre balance mellem privatliv og arbejdsliv. 

Og selvom strategien i nogens ører måske kan lyde lidt "hippie"-agtigt, så er der også et økonomisk aspekt som i alle andre firmaer.

Daxiomatic blev tirsdag kåret som Danmarks bedste arbejdsplads i kategorien 'Mindre arbejdspladser'.

- Det er klart, at Daxiomatic tjener penge. Det kan vi se på, at vi har firedoblet vores omsætning og lige fået en Gazellepris, siger Pia Tasior og understreger samtidig, at økonomisk succes ikke er firmaets hovedfokus.

- Det er lavet ud fra princippet om at gøre verden til et lidt bedre sted at være. Vi kigger aldrig i retningen af penge. Hvis vi står op om morgenen og tænker på, hvor mange penge, vi skal tjene, så fejler vi.

Pia Tasior mener derfor også godt, at virksomhedens strategi kan implementeres hos andre firmaer.

- Det er et spørgsmål om din egen holdning. Hvad er det, du som leder eller kollega vil bidrage med, siger hun. 

Danmarks Bedste Arbejdspladser 2016 blev offentliggjort den 15. november 2016 i Cirkusbygningen. Listen for 2016 er Great Place to Works 16. i rækken.

Mens Daxiomatic løb med titlen i kategorien 'Mindre arbejdspladser', løb Middelfart Sparekasse med titlen i kategorien 'Mellemstore arbejdspladser' - og revisionsfirmaet Beierholm med titlen i kategorien 'Store arbejdspladser'.