Alarmcentral til kvinde i nød: Jaja – men så sender vi en ligvogn …
Personer hos alarmcentralen får i flere tilfælde kritik af politimyndighed for dårlig opførsel over for anmeldere, viser aktindsigter, TV 2 har fået.
Da en kvinde den 19. juni 2016 forsøgte at få alarmcentralen til at hjælpe sig med sin psykisk syge ekskæreste, der forsøgte at skaffe sig adgang til hendes hjem, var der ikke megen hjælp at hente.
I stedet udviklede samtalen sig til en decideret fornærmelse af kvinden, da hun blandt andet påpegede, at hun kunne blive slået ihjel lige om lidt.
Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) i forbindelse med politiklagemyndighedens afgørelser i klagesager af alarmcentralen.
- Næste gang du råber ....
Den frustrerede kvinde var den pågældende eftermiddag tilsyneladende i første omgang blevet stillet forkert om af omstillingen og råbte frustreret af politiassistenten på alarmcentralen, da hun endelig kom igennem.
Men i stedet for at møde forståelse for den situation, hun stod i, blev hun belært om takt og tone.
- Næste gang du råber efter mig, så lægger jeg røret, for det gider jeg simpelthen ikke finde mig i, lød det fra politiassistenten på alarmcentralen, hvilket fik kvinde til at svare:
- Ja, det er så fint nok, men hvis jeg er slået ihjel lige om lidt, så husker de jo godt det her opkald, ikke?
Hertil svarede politiassistenten:
- Jaja, men så sender vi en ligvogn, ikke …..
Fornærmelserne fortsatte
Men her stoppede fornærmelserne ikke, for på trods af at kvinden bad om at blive omstillet til politiet, fortsatte politiassistenten med både at belære hende om, at hun skal tale ordentligt, men også at fornærme hende.
- Du må gerne omstille mig til politiet, jeg har en psykisk syg mand, der er på vej ind i mit hus.
- Det lyder som om, du også er blevet smittet, unge dame, lyder svaret fra alarmcentralen.
Du kan se hele samtalen her:
Alarmcentralen beklager
DUP har afgjort sagen og konkluderer, at politiassistenten på alarmcentralen har ”optrådt meget kritisabelt under telefonsamtalen.” DUP skriver blandt andet i afgørelsen:
- Det er vores vurdering, at politiassistent (…) håndtering af samtalen med dig ikke levede op til forpligtelsen til at optræde høfligt og hensynsfuldt og ikke tog højde for, at du befandt dig i en vanskelig situation.
Lederen af alarmcentralen i Slagelse, Niels Denny Sørensen, beklager sagen over for TV 2.
- Vi skal selvfølgelig tage alle henvendelser seriøst. Der er ikke andet at sige, end at det er for dårligt og forkert håndteret, siger han og fortsætter:
- Der er klare retningslinjer for, hvordan opkaldene skal modtages og medarbejderne gennemgår kurser, hvor de bliver undervist i, hvordan man håndterer opkaldene.
Efter denne artikel er publiceret har ministeren valgt at vise forståelse for politiets arbejde, men han er også kritisk. Læs mere her.
Anmelder igangværende slagsmål, men kender ikke adressen
Sagen med kvinden er dog ikke den eneste sag, hvor politimyndigheden har udtalt kritik af personer hos alarmcentralen og deres håndtering af opkald. Det gælder også i en anden sag, som TV 2 har fået aktindsigt i.
I denne sag forsøgte en person at anmelde et slagsmål på en station, hvor en gruppe indvandrerdrenge ifølge anmelderens egen klage over alarmcentralens håndtering ”hånede og slog en anden halvstor teenager.”
Men også her opstod der problemer, da anmelderen ikke kendte den nøjagtige adresse på stationen, hvilket anmelderen måtte bruge tid på at forklare politiassistenten på alarmcentralen.
- Forudsætningen for at få hjælp. Det er, når man ved, hvor man er henne. Og der er slagsmål nu, spørger politiassistenten.
- Ved du hvad. Det gider jeg ikke diskutere med dig. Jeg har lige ringet og sagt, der er nogen, der overfalder nogen andre her på stationen, og så skal jeg ikke stå og tage ansvar for, om jeg kender adressen.
Hvortil politiassistenten svarede:
- Du tager da ikke ansvar for en skid.
I denne sag konkluderede Den Uafhængige Politiklagemyndighed også, at der er grund til at kritisere politiassistentens opførsel. Du kan se hele samtalen herunder:
Ville anmelde brand på badehotel, men kendte heller ikke adressen
Adressen var også et problem, da Trine Nielsen, der var hotelgæst på Svinkløv Badehotel i Nordjylland, forsøgte at anmelde den ødelæggende brand på det gamle badehotel, der brændte ned til grunden i slutningen af september.
Også her blev der skældt ud fra alarmcentralens side, fordi anmelderen ikke kendte den nøjagtige adresse. Den sag kan du læse mere om her.
I det hele taget har Den Uafhængige Politiklagemyndighed i øjeblikket fokus på dialogen mellem borgere og 112-alarmcentralen og undersøger netop nu 11 sager om dårlig behandling af borgere i forbindelse med alarmopkald.