SĂĄ lidt kan familier i Danmark klare sig for

Rockwool Fonden har gjort op, hvad det som minimum koster for en familie i Danmark at leve godt. Svaret ligger over kontanthjælpsloftet.

Hvad er det mindste, man kan leve for i dagens Danmark?

Spørgsmålet har en række forskere fra Rockwool Fondens Forskningsenhed i samarbejde med CASA, Center for Alternativ Samfunds Analyse, besvaret i en ny analyse.

Svaret er, at et Ă¦gtepar med tre børn – efter at have betalt deres bolig – bør have 17.000 kroner til at klare alle andre udgifter for hver mĂĄned.

Det vil være et minimumsbudget i et beskedent liv, hvor ens mad kommer fra discountbutikker, rejser ikke er en mulighed, og hvor der heller ikke er plads til alkohol, tobak eller en restaurantmiddag. 

- Minimumsbudgetterne er udtryk for en beskeden levestandard, men hvor der skal være plads til at forældre og børn eksempelvis skal have ernæringsmæssigt forsvarlig mad, siger Jens Bonke, seniorforsker pĂĄ Rockwoolfonden, til Dagbladet Politiken.

Ifølge Rockwool Fondens Forskningsenhed skulle budgettet give mulighed for at leve sundt. Men i forhold til regeringens nyindførte kontanthjælpsloft harmonerer tallene ikke.

Minimumsbudget for familietyper

MĂĄnedlige minimumsbudgetter i kroner, 2015

Enlig uden børn

Enlig uden børn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 10.000

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 6.000

Foto: TV 2

Enlig med et barn

Enlig med et barn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 12.000

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 7.500

Foto: TV 2

Enlig med to børn

Enlig med to børn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 15.500

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 10.500

Foto: TV 2

Par uden børn

Par uden børn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 15.000

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 10.600

Foto: TV 2

Par med et barn

Par med et barn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 17.000

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 11.900

Foto: TV 2

Par med to børn

Par med to børn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 20.400

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 14.700

Foto: TV 2

Par med tre børn

Par med tre børn

Inklusiv boligudgifter (husleje): 23.200

Eksklusiv boligudgifter (husleje): 17.000

Foto: TV 2

Note: Boligudgifter er beregnet som gennemsnitlige m2-leje for almennyttige boliger gange et forskellige antal kvadratmeter for de forskellige familier. En enlig kvinde, 30-49 ĂĄr, et barn: 3-6 ĂĄr, to børn: 7-10 ĂĄr, tre børn: 11-14 ĂĄr. 

 

Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed

Kontanthjælpsloftet er nødvendigt

På beskæftigelsesministeriets hjemmeside vil den føromtalte familie med tre børn have et rådighedsbeløb på 15.500 kroner, når huslejen er betalt. Det er 1500 kroner mindre end det, som Rockwool Fonden har vurderet til at være et minimumsbudget.

Dertil kommer, at fripladstilskuddet til børnenes dagsinstitutioner ofte bortfalder, når begge forældre er på offentlig forsørgelse.

Til spørgsmĂĄlet, om ministeren vil overveje at revidere taksterne pĂĄ baggrund af Rockwool Fondens nedslĂĄende beregninger for par pĂĄ kontanthjælp med børn, lyder svaret fra Jørn Neergaard:

- Vi står i den situation, at over 85 procent af ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, er ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere. Det er fuldstændigt uholdbart, og derfor er kontanthjælpsloftet også nødvendigt af hensyn til integrationen, siger han til Berlingske.

Du kan udregne dit eget minimumsbudgets ved at klikke her.