Samfund

Eksperter hejser det røde flag: Danske studerende får hjertemedicin mod nerver

Ifølge nyt dansk studie får mange danske studerende udskrevet recept til hjertemedicin, der dulmer nerverne op til eksamen.

Hvert år i eksamensmånederne i maj og juni går mere end 1.100 danske elever og studerende mellem 14 og 30 år på apoteket og indløser en recept på medicin, der ellers kun er beregnet til hjertepatienter – såkaldt betablokkere.

Det viser et nyt dansk studie, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Child and Adolescent Psychoparmacology, skriver Politiken.

Men ifølge en af de seks forskere bag studiet udgør antallet formentlig kun toppen af isbjerget.

- Vi må hejse et rødt flag. Betablokkere kommer typisk i glas med 100 tabletter, så når en studerende har fået pillerne, har man både til mange eksamensperioder og til vennerne, siger en af forskerne bag studiet, ph.d. Emil Loldrup Fosbøl, der er læge på Rigshospitalets hjerteafdeling.

Dertil kommer, at de praktiserende læger har betablokkere på klinikkerne og således kan udlevere en eller to betablokker i stedet for en recept – og det tal er ikke med i forskernes undersøgelse.

Det største forbrug er blandt gymnasieeleverne

Betablokkere bruges normalt til at behandle hjertesygdomme og forhøjet blodtryk, men i mange år har de også været et populært middel mod eksamensangst blandt landets studerende.

Det største forbrug af betablokkere er ifølge forskerne blandt de 18- til 20-årige - det vil sige gymnasieeleverne. Det samme mønster viste en undersøgelse, som TV 2 foretog blandt mere end 1.100 gymnasieelever på tværs af landet i maj og juni i år.

Hjerterytmen skaber en alarmtilstand i kroppen, der alene fokuserer på kropslig overlevelse, så de derfor ikke kan samle sig om eksamen

Anders Beich

Fakta om study drugs undersøgelse

  • Spørgeskemaet sendt til en række gymnasier på tværs af landet i uge 21. Otte skoler meldte positivt tilbage i forhold til at dele spørgeskemaet med deres elever.
  • I alt 1148 gymnasielever har besvaret spørgeskemaet, men ikke alle har svaret på alle spørgsmål.
  • Ud af 1128 svar, oplyser 3,46 %, at de én gang det seneste år har benyttet medicinske hjælpemidler. 5,5 % siger, at de har gjort det flere gange.
  • De mest udbredte er koffeinpiller (3,49 %), sovemedicin (2,01 %), ADHD-medicin (2 %) og betablokkere (1,31 %).

TV 2's undersøgelse viste således, at knap ni procent af de adspurgte gymnasieelever havde benyttet medicinske hjælpemidler til at klare en eksamen inden for det seneste år. Andre undersøgelser har tidligere vist samme tendens på de videregående uddannelser.

Samtidig viste en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut, at der er et tydeligt opsving i antallet af unge, der køber betablokerende midler i maj og juni og til dels i januar, som er de hyppigste eksamensperioder.

Hjerterytmen skaber en alarmtilstand i kroppen

TV 2’s undersøgelse fik i juni Poul Jennum, der er overlæge og professor ved Københavns Universitet, til at kalde udviklingen for en glidebane, ligesom han advarede mod, at læger blev for lemfældige med at udskrive medicin til de studerende.

Ifølge formanden for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, kan medicin til eksamensangst i nogle tilfælde være en god ide:

- Nogle få mennesker har så svært ved at gå til eksamen, fordi hjerterytmen skaber en alarmtilstand i kroppen, der alene fokuserer på kropslig overlevelse, så de derfor ikke kan samle sig om eksamen. De vil kunne have glæde af betablokkere, siger Anders Beich til Politiken.

Ifølge det netop offentliggjorte studie er der imidlertid al mulig grund til at være på vagt, for studiet viser også, at dem, der har fået betablokkere mod eksamensangst, har dobbelt så stor risiko for senere i livet at skulle have anden psykiatrisk medicin.

De studerende bruger også andre stoffer

I forbindelse med TV 2's undersøgelse af fænomenet nævner de studerende andre midler og medikamenter, som de bruger for at dulme nerverne op til eksamen. 

Det kan du læse mere om her:

Fakta om study drugs

Læs mere om nogle af de midler og medikamenter, som eleverne nævner i undersøgelsen

Ritalin

Ritalin

Ritalin er et receptpligtigt lægemiddel, som normalt anvendes ved narkolepsi og opmærksomhedsforstyrrelse (ADHD). Ritalin er på dopinglisten og kan medføre udelukkelse fra sportsstævner.

Raske personer oplever, at medicinen kan virke opkvikkende og hjælpe med at bevare og styrke koncentrationen.

Bivirkninger kan være nedsat appetit, kvalme, hovedpine, nervøsitet og søvnløshed. Ved mere omfattende brug også psykiske forstyrrelser, depression, eller påvirkning af hjertekar-funktionen.

Foto: Scanpix Denmark

Betablokkere

Betablokkere

Betablokkere er en fællesbetegnelse for en gruppe receptpligtige lægemidler, der primært bruges ved hjerte- og kredsløbssygdomme.

De er på IOC's dopingliste og forbudte i en række sportsgrene, men benyttes af bl.a. klassiske musikere og studerende med eksamensskræk, da de har en beroligende effekt.

Mulige bivirkninger er bl.a. nedsat udholdenhed, muskelsvaghed og træthed.

Foto: TV 2

Modafinil

Modafinil

Modafinil er et receptpligtigt lægemiddel, der normalt anvendes til behandling af narkolepsi .

Det opleves som havende en opkvikkende effekt, da mængden af visse signalstoffer i hjernen, bl.a. dopamin, øges.

Blandt de mulige bivirkninger er hovedpine, nedsat appetit, maveproblemer og søvnforstyrrelser.

Foto: Scanpix Denmark

Sovemedicin

Sovemedicin

Mange af eleverne oplyser, at de er så nervøse op til eksamener, at de benytter sovemedicin. Det dækker over en række forskellige lægemidler, som normalt anvendes mod søvnløshed.

Eksperter advarer mod, at søvnmedicin kan være stærkt vanedannende og have en række bivirkninger, særligt ved brug i længere perioder.

I undersøgelsen nævner eleverne bl.a. Melatonin og Benzodiazepiner, som bruges i behandling af angst og søvnproblemer.

Foto: Scanpix Denmark

Sertralin

Sertralin

Sertralin er et middel, der normalt anvendes mod moderate til svære depressioner (lykkepiller), panikansgst, stress og obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD).

Bivirkninger kan være blandt andet kvalme, træthed, diarré, nedsat appetit og søvnforstyrrelser.

Der er også set øget risiko for selvmordstanker og selvmordsadfærd hos unge under 25 år i starten af behandlingen.

Foto: Scanpix Denmark

Koffeinpiller

Koffeinpiller

Koffeinpiller har en opkvikkende effekt og kan i dag købes lovligt på en lang række hjemmesider.

Koncentrationen af koffein i de danske koffeinpiller er dog ofte noget levere end tilsvarende produkter i udlandet, hvor det kan være svært at gennemskue, hvor meget koffein en dosis indeholder.

Bivirkninger fra koffein kan for eksempel være kvalme, hjertebanken, hovedpine, søvnløshed.

Foto: Scanpix Denmark