Seks gode råd til dine børn: Sådan lærer du dem at færdes på internettet

Ekspert Camilla Mehlsen giver dig seks gode råd til, hvordan du hjælper dine børn i deres færden på internettet.

En generation af smartphones-brugere er blevet forældre til toårige, som benytter sig af iPads.  

Den moderne teknologi har fat i danskerne, som skal lære at gebærde sig på internettet. Det har fået reglerne for omgang med andre mennesker til at rykke sig til nye platforme, og det giver problemer for danske skolebørn, mener Faxe Kommune. Her har børnene svært ved at fungere socialt. Blandt andet, fordi teknologien fylder mere i hjemmene og tager pladsen for socialt samvær og fysisk kontakt, påstår kommunen. 

Forfatter Camilla Mehlsen har forsket i, hvad der kendetegner 'smartgenerationen', som hun kalder de børn, hvis forældre også benytter sig af de digitale platforme.  

- I Danmark er vi meget digitale, men vi er ved at lære, at det påvirker den måde, vi ellers er sammen på. Der er en tendens til, at vi reflekterer mere over det, siger hun og fortsætter:

- Men jo yngre man er, jo mere forstyrrer det – det er en god tommelfingerregel. Og forældrenes adfærd smitter selvfølgelig af på børnene. 

I sin nye bog 'Teknologiens testpiloter' giver hun vejledning i, hvordan voksne bedst hjælper børn med at færdes på internettet. Bogen henvender sig mest til undervisning, men er her beskrevet som seks gode råd, som forældre kan gøre brug af.  

Seks gode råd: Sådan ruster du dine børn til en digital fremtid

 1. Lær dine børn at unitaske

  Vi har en idé om, at nutidens unge er langt bedre til at multitaske end deres forældre. Men det passer ikke, siger Camilla Mehlsen. De kan ikke nødvendigvis administrere at sidde på nettet, samtidig med at de laver lektier. Sørg derfor for, at dit barn ikke har for mange bolde i luften på én gang. 

 2. Brug teknologien i fællesskab

  Sluk eller brug teknologien som et fælles redskab. Det er vigtigt, at du engagerer dig i dit barns færden på de digitale platforme. Tal derfor med om det nye spil Pokémon GO eller den nye stjerne på Youtube. Og husk at slukke for teknologien i fællesskab. 

 3. Digital dannelse

  Vis dine børn, hvordan de skal færde sig på internettet. Det kan du gøre på tre måder, siger Camilla Mehlsen. Du kan gå foran og være en rollemodel, du kan gå ved siden af og sætte dig sammen med barnet og udforske nettet, eller du kan stå bag ved og observere. 

 4. Pas på kommercielle fælder

  Tænk kritisk og hjælp dit barn med at afkode de skjulte, kommercielle budskaber på nettet. Lær dem at tænke selv og være på vagt. Husk, at børnene også er en vare for mange virksomheder, da data over deres færden på nettet bliver glemt og brugt til at lokke dem senere. 

 5. Lær børnene om privatliv

  Husk dine børn på, at de skal passe på deres privatliv på nettet. En god måde at gøre det på, er at fortælle dine børn, at alt, hvad de lægger på nettet, i princippet kan ende på forsiden af en avis, siger Camilla Mehlsen. Pas derudover på digitale fodspor, som findes i form af cookies på diverse hjemmesider. 

 6. Husk fysisk nærvær

  Med en isoleret brug af teknologi glemmer vi ofte den fysiske kontakt, siger Camilla Mehlsen. Vi skal huske, at børnene mest af alt udvikler sig, når de har noget i hånden. Derfor er et brætspil og læring i leg stadig altafgørende. 

Kilde: Camilla Mehlsen og bogen 'Teknologiens Testpiloter'