Samfund

Medicin kan give tidligt fødte alkoholpromillen på op til 2,6

En ny rapport får læger til at slå alarm over den medicin, mange syge nyfødte får. Den kan indeholde alkohol og andre skadelige stoffer.

Kritisk syge nyfødte, som har brug for intensiv behandling for at få reddet livet, bliver fyldt med medicin, der har vist sig at indeholde alkohol og tilsætningsstoffer som blandt andet parabener. Det skriver Berlingske.

Nogle for tidligt fødte børn får så mange lægemidler, mens de er indlagt på neo­natalafdelinger, at alkoholpromillen i værste fald kan nå op på 2,6.

Det er tankevækkende, at vi oplyser gravide om, at de ikke må drikke alkohol, men at børnene, når de bliver født, kan få en så relativt stor mængde alkohol i forbindelse med medicin.

Overlæge og ekspert i børnemedicin Helle Holst til Berlingske

Det fremgår af en ny videnskabelig artikel om farer ved medicin til børn, som er udarbejdet af forskere på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

- Det hænger ikke sammen

Rapporten får nu læger til at slå alarm. De frygter, at tilsætningsstofferne i medicinen risikerer at påføre børnene hjerne- og nyreskader.

Lægerne efterlyser en øget indsats for at forbedre medicineringen af børn ved blandt andet at finde frem til mere sikre lægemidler uden eksempelvis alkohol, skriver Berlingske.

- Det er tankevækkende, at vi i kampagner oplyser gravide om, at de ikke må drikke alkohol overhovedet, men at børnene, når de bliver født, kan få en så relativ en stor mængde alkohol i forbindelse med medicin, at det overskrider det europæiske lægemiddelagenturs maksimale døgngrænse med 15 gange per dosis. Det hænger ikke sammen, og det kan ikke være hensigtsmæssigt at give medicin med alkohol til meget små for tidligt fødte børn, hvis hjerner og andre organer er meget umodne og påvirkelige, siger en af forskerne bag rapporten, overlæge og ekspert i børnemedicin Helle Holst til Berlingske.

Stor del af lægemidler indeholdt farligt stof

I forbindelse med rapporten har forskerne gennemgået 650 journaler vedrørende indlagte spædbørn på Rigshospitalet, hvoraf halvdelen fik fem eller flere lægemidler.

I alt blev der anvendt 277 lægemidler i forskellige former – eksempelvis indsprøjtninger, inhalations-præparater, stikpiller eller flydende medicin, der drikkes.

Det viste sig, at 16 procent af de flydende lægemidler og fem procent af de intravenøse lægemidler (indsprøjtning eller drop, red.) indeholdt alkohol, og at 48 procent indeholdt mindst et potentielt farligt tilsætningsstof.

Ifølge rapporten kan disse tilsætningsstoffer være potentielt farlige for især spædbørn, som på grund af deres umodne organsystemer ikke kan omsætte eksempelvis alkohol på samme måde som større børn.

Desuden er der en etisk problemstilling i forhold til at give børn medicin, som indeholder alkohol, vurderer forskerne.