Samfund

- Jeg vækker mit barn, ellers kan han ikke sove

Flere forældre melder sig på banen med erfaringer, efter TV 2 har bragt artiklen om pædagoger, der får instrukser om at vække børn fra deres lur.

- Jeg har en søn, der er startet i børnehave i september. Hans sidste halve år i dagplejen var et mareridt, fordi han blev puttet til middag og fik lov at sove et par timer, og det tog mig en time at få ham til at sove om aftenen, skriver Dorthe Elisabeth Bang Petersen på TV 2 Nyhedernes Facebook-side. 

Hun er én af de over 200 personer, som har afgivet sin mening på en artikel om børns sovevaner.   

Forskningssygeplejerske Marian Petersen er bekymret over, at mange forældre vækker deres børn, inden de har sovet ud, fordi de fejlagtigt tror, at det gør det nemmere at putte dem om aftenen. 

Det har sat gang debatten, fordi mange forældre modsat sygeplejerskens udsagn, har haft gode erfaringer med at vække deres børn.

"Det virkede for os"

Mange kommentarer lægger vægt på, at forældrene har prøvet mange løsninger, men at det var den forkortede middagslur, der gjorde udslaget og kunne få deres barn til at sove om natten.

Dorthe Elisabeth Bang Petersen fortsætter sin kommentar, hvor hun skriver, at hendes søn ændrede vaner efter han kom i børnehave. Her bad hun nemlig pædagogerne holde ham fra at sove til middag.   

- Nu tager det kun 10 minutter (før han sover red.), skriver hun.

Kommentarsporet viser, at det generelt er et emne, som vækker stor frustration hos forældre. 

- Jeg har ikke noget imod, at mit barn sover. Men jeg har altså et problem med det, når eftermiddagsluren ødelægger hele nattesøvnen, skriver Ina Larsen som kommentar. 

Hvis hendes datter sover middagslur, så sover hun fire timer om natten og er - som Ina Larsen beskriver - "møg-umulig dagene efter".

- Jeg gør det for hendes skyld, sgu ikke min. Så vil jeg hellere høre, hvad fanden man så skal gøre, frem for at få dunket oven i hovedet, at man er dårlig mor. Giv mig en løsning, skriver hun.

Hvert barn er forskelligt

Det er altså et område, hvor forældre føler, at det er svært, at gøre det rigtige, fordi de simpelthen ikke ved, hvordan de giver deres børn de bedste forudsætninger for en nem og god søvn.

Flere andre erklærer sig dog enige i, at det hjælper for dem, at lade børnene sove, så længe de kan. 

- Nårh, stakkels børn. De skal da have lov til at sove, når de har brug for det. Har selv en dreng på otte måneder. Typisk sover han til middag i cirka to timer og så en halv time om eftermiddagen. Og indimellem sover han cirka kun en time midt på dagen. Det styrer han selv. Uanset, så har det aldrig påvirket hverken hans sengetid om aftenen eller hans søvn om natten. Men igen: Børn er forskellige og har forskellige behov, og det skal der være plads til, skriver Nina Søgaard.

Forskningssygeplejerske Marian Petersen anerkender, at alle børn har individuelle behov og det er forskelligt for forskellige aldersgrupper, hvilket søvnbehov, de har. 

- Forældre er eksperter på deres børn, men derfor kan dem, som vil deres guldklumper det allerbedst, stadig tage nogle dårlige beslutninger i forhold til søvn, fordi de ikke har den nødvendige viden, siger hun.