Samfund

Fugleinfluenza fundet i danske ænder

Sygdommen er fundet i troldænder flere steder i landet. Brian Bergmann / Scanpix Danmark

Fugleinfluenza-typen H5N8 er blevet fundet i døde danske vildænder.

Der er fundet fugle med den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i Danmark.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Virusset, der normalt ikke smitter mennesker, er blevet fundet i troldænder på Møn og Christiania. Sygdommen er ikke blevet fundet i andre fuglearter, men intet udelukkes, lyder det.

Kan medføre stor dødelighed blandt fugle

Det er Danmarks Tekniske Universitets veterinærinstitut, der har opdaget sygdommen i de danske fugle.

Ifølge Fødevarestyrelsen er H5N8 stærkt smitsom mellem fugle. Og det kan resultere i stor dødelighed blandt de smittede fugle.

Opfordrer til at man holder fugle indendørs

Derfor er alle udstillinger og samlinger af fugle og fjerkræ forbudt med øjeblikkelig virkning, og alle fugleejere opfordres til at holde deres fugle indendørs, oplyser Fødevarestyrelsen.

-  Det kan få store konsekvenser for dyrene og eksporten, hvis sygdommen bevæger sig ind i staldene. Derfor er det så vigtigt, at både hobbyavlere og professionelle sikrer sig, at deres fjerkræ ikke kommer i kontakt med vilde fugle eller deres fugleklatter.

- Derfor skal fjerkræ så vidt muligt flyttes indenfor, ligesom man skal skifte fodtøj, når man går i stalden, så man ikke slæber sygdommen indenfor i besætningerne, siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen opfordrer folk til at kontakte dem på telefon 72 27 69 00, hvis man finder flere døde fugle samlet på et sted.