OVERBLIK: Sådan virker medicinsk cannabis - og her er det tilladt

16x9

En r√¶kke partier er blevet enige om medicinsk cannabis som en fors√łgsordning, der omfatter blandt andre kr√¶ftpatienter.

Patienter med for eksempel kr√¶ft, sklerose eller rygmarvsskade kan som et fors√łg f√• l√¶geordineret medicinsk cannabis fra 2018.

Aftalen betyder, at patienter med en række udvalgte sygdomme og symptomer, der tidligere har været i behandling med relevante, godkendte lægemidler, kan få ordineret medicinsk cannabis.

Fors√łgsordningen vil blive evalueret, s√• folketingspolitikerne senere kan beslutte, om den skal g√łres permanent.

Herunder får du en forklaring på, hvad medicinsk cannabis er - og hvordan det virker:

Medicinsk cannabis er et cannabisprodukt fremstillet af en medicinalvirksomhed.

Det kan enten være kunstigt fremstillede cannabinoider (syntetisk) eller et standardiseret hampprodukt (kontrolleret produktion), f.eks. et granulat til fordampning, som indåndes. Desuden findes medicinsk cannabis som tabletter eller som spray til brug under tungen.

I Danmark bruges l√¶geordinerede cannabisprodukter til at lindre spasmer hos sklerosepatienter og til lindring af bivirkninger ved f.eks. kemoterapi.

Medicinsk cannabis er underlagt l√¶gemiddellovgivningen, og skal godkendes som et l√¶gemiddel, f√łr det kan bruges. Medicinsk cannabis er pr√¶parater, som skal ordineres af en l√¶ge.

Hvad forstår man ved cannabis til medicinsk brug?

Man kender til brug af cannabis til medicinske form√•l fra √¶ldgamle skrifter, bl.a. til at lindre kramper og kvalme. I dag bruger nogle patienter cannabis som ‚Äôselvmedicinering‚Äô ‚Äď bl.a. til at lindre bivirkninger ved kr√¶ftbehandlingen. Her er der ikke tale om egentlig medicinsk cannabis.

Når man taler om at bruge cannabis til medicinske formål, kan det altså dække to forskellige ting:

  • Medicinsk cannabis, som er et kontrolleret cannabisprodukt, l√¶gen skal ordinere
  • Selvmedicineret cannabis, f.eks. cannabisolie, som man selv k√łber p√• det sorte marked

Brug af cannabis til medicinske formål er kun lovligt, når det er ordineret af en læge.

Kan man få medicinsk cannabis i Danmark?

Ja. Der findes cannabispr√¶parater, som danske l√¶ger kan s√łge om tilladelse til at ordinere til en patient.

Sativex er et ekstrakt af cannabisplanten, best√•ende af cirka 50 procent af det euroforiserende stof i cannabis, tetrahydrocannabinol (THC) og 50 procent cannabidiol (CBD), og som bruges til at lindre spasmer hos sklerosepatienter. Det gives som spray under tungen. Marinol er et andet, syntetisk fremstillet cannabisprodukt, som kan bruges til at lindre bivirkninger af kr√¶ftbehandling.

Sundhedsstyrelsen kan give danske læger tilladelse til at kunne ordinere medicinsk cannabis til bestemte patienter, hvis der er tilstrækkelig god begrundelse for, at produktet kan gavne den enkelte patient. Sundhedsstyrelsen har givet ca. 250 tilladelser i Danmark.

Overblik: Her er medicinsk cannabis lovligt
Afstemning

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Ritzau og Lægemiddelstyrelsen.