Samfund

Udvalg: Et stærkere DR vil gavne public service i Danmark

I ny rapport anviser public service-udvalg to modeller med et styrket DR, hvis public service skal være bedre.

Hvis danskerne skal have bedre public service-medier i fremtiden, kan en styrkelse af DR være en god idé.

Det er blandt konklusionerne i en rapport fra Public service-udvalget, skriver Berlingske, som har læst rapporten.

Fem scenarier mulige

Mandag fremlægger udvalget, der har tidligere EU-kommissær og DR-vært Connie Hedegaard som formand, selv rapporten.

Den indeholder fem mulige scenarier for fremtidens medielandskab i Danmark.

Kendetegnende for de to scenarier, der efter udvalgets betragtninger vil styrke public service for danskerne i fremtiden, er, at DR skal styrkes.

Store dele af den politiske debat omkring mediernes fremtid har ellers længe drejet sig om, hvorvidt DR's rolle skal indskrænkes.

Blå blok har talt om beskæring

Kulturminister Bertel Haarder (V) har blandt andet talt for en indskrænkning af DR med henvisning til programmer som "X Factor".

Liberal Alliance og De Konservative har indtaget lignende standpunkter, og Dansk Folkeparti har foreslået at beskære DR's budget med hele 25 procent over fem år.

Men i Public service-udvalgets såkaldte scenarie tre med overskriften "Public service - koncentreres hos DR" lægges der op til, at TV 2 Danmark sælges uden særlige forpligtelser, Radio24syv ophører ved koncessionens udgang, ligesom TV 2-regionerne lægges sammen med DR.

Det kan "give grundlag for en forstærket regional nyheds- og aktualitetsdækning", står der ifølge Berlingske i rapporten.

Stærkere identitet af public-service udbud

I rapportens femte scenarie pålægges danske public service-medier "at gøre en forstærket indsats for at etablere en klarere identitet af public service-udbuddet som et dansk alternativ med et forøget udbud af dansksproget indhold".

- Alt andet lige vil DR på den anden side blive en mere dominerende spiller i forhold til produktion af dansk indhold, lyder det ifølge Berlingske.

Medieforsker Stig Hjarvard er ikke overrasket over konklusionerne.

- Det er klart, at den her diskussion omkring public service er spændt. For hvis der er et politisk flertal for en meget betydelig nedskæring af DR, så giver det anledning til ballade, siger han til avisen.