Samfund

Børnehaver under pres: Pædagoger langtidssygemeldes på stribe

En forsker peger på, at det er kombinationen af flere opgaver og færre hænder, der får flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer til at sygemelde sig. Arkivfoto. Johan Gadegaard / Scanpix Denmark

Pædagogerne i de danske børnehaver er så pressede, at hver ottende i løbet af det sidste år har været langstidssygemeldt.

Børn i vuggestuer og børnehaver må ofte undvære de voksne, der plejer at tage sig af dem.

Hele 12 procent - eller hver 8. - af det pædagogiske personale i kommunale daginstitutioner kom på sygedagpenge i perioden marts 2015 til marts 2016, hvilket er en forøgelse på 8 procent i forhold til 2013. Det skriver Politiken tirsdag

Dermed var de syge i mindst 30 dage. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet for Politiken.

Et hårdt arbejdsmiljø at være i

Blandt offentligt ansatte kvinder blev 11,4 procent langtidssygemeldt, mens det gjaldt for 8,5 procent privatansatte.

Fagfolk peger på flere arbejdsopgaver, blandt andet i form af dokumentationskrav og besparelser på dagtilbuddene i en del af landets kommuner, som årsager. 

- Det pædagogiske personale har et hårdt arbejdsmiljø; deres sygdomsrate er langt højere end i andre fag, og samtidig skærer man på institutionerne, så der er færre ansatte. Det sætter hverdagen og økonomien i institutionerne under pres, når der skal findes vikarer til at dække sygefraværet. Det her er en advarselslampe, der lyser, siger Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker i AE, til Politiken. 

4000 færre på syv år

Jan Kampmann, der er professor ved Center for Daginstitutionsforskning, Roskilde Universitet, vurderer, at besparelser kan forklare langtidssygefraværet.

Ifølge pædagogernes fagforening, Bupl, er der cirka 4.000 færre pædagoger i dagtilbuddene i forhold til 2009.

Dertil kommer flere opgaver. 

- De seneste 5-10 år er antallet af opgaver og forpligtelser, der påhviler pædagogerne, steget ganske voldsomt. De skal leve op til læreplanerne, teste børnene og dokumentere, hvad børnene laver, og hvad de får ud af det. Daginstitutioner er ikke længere kun et sted, hvor det skal være rart for børn at være. De skal primært forberede børn på skolen, og derfor er pædagogernes opgaver øget, men uden at ressourcerne er fulgt med, siger han til Politiken. 

Problemet kan være endnu værre

Ifølge professoren er de 12 procent, der langtidssygemeldes, kun toppen af isbjerget.

Derudover kommer sygefravær, som kan vare fra 1 til 29 dage. Ifølge tal fra Danmarks Statistik havde pædagoger i 2015 15 sygedage, hvor kommunale medarbejdere i snit havde 13.