Samfund

Gik i sort da hun fik sclerose: Dansk sangerinde tilbage 11 år efter sidste hit

Hun var på tærsklen til berømmelse, da hun for 16 år siden fik konstateret sclerose. Først gik hun i sort, men fandt så en vej tilbage.

Hun er kendt for titelsangen til tv-serien 'Ørnen'. 'Forgiveness' hedder sangen, der handler om skyld samt den tilgivelse, der for Misen Groth viste sig at være nødvendig for at acceptere, at hendes krop var blevet syg.

- Man tænker, måske er det min egen skyld – eller hvad har jeg gjort engang ... og når du snakker om skyld, så kommer vi til en form for tilgivelse. Jeg tror, et eller andet sted måtte jeg sige til mig selv, at det er min måde – og det vigtigste for mig, det er lysten og viljen til at have det godt, siger Misen Groth, der som 35-årig og mor til to små børn fik konstateret sygdommen sclerose.

'Forgiveness' udkom hun med fem år efter, diagnosen blev stillet. Hun havde dog ikke kræfter til at følge op på det store hit.

Herover kan du se musikvideoen til sangen 'Forgiveness' af Misen Groth.

Knæk cancer og skrot sclerose 

Den i dag snart 51-årige sangerinde kan også kalde sig blogger og forfatter. Hun er netop nu er aktuel med en ny plade samt bogen 'Jeg kan da stadig synge', der handler om, hvordan bevarer man sin livsglæde, når en alvorlig sygdom kommer væltende. Samtidig handler den om hendes bevidste valg om at leve som rask.

I sit seneste blog-indlæg skrev Misen Groth blandet andet følgende om sygdommen:

- Tallet øges, vi bliver flere og flere, og vi er især kvinder. Denne gang er der dog en pose penge, der er lovning på. Super! Fedt! Gør det: Knæk koden! Hvis I alligevel knækker cancer denne uge, kan I så ikke lige knække sclerosen, når I nu er i gang? Knæk cancer. Skrot sclerosen. Vi er SÅ klar. Og nu skal vi jo ikke komme op og slås om, hvilke sygdomme der er bedst/værst. Cancer eller sclerose. Pest eller kolera. 

Vælger bevidst det gode liv 

Siden Misen Groth blev syg, har hun både formået at skrive en bog, og nu synger hun også på sit første rigtige album, siden hun fik sygdommen. En bog a la 'Jeg kan da stadig synge', der primært er til andre sclerosepatienter, kunne hun godt selv have brugt, da hun blev syg.

- Jeg tror måske, jeg ville have haft lidt færre søvnløse nætter, hvis jeg tænkte; okay, det kan godt komme til at gå, det kan det faktisk godt, siger Misen Groth, der er et levende bevis på, at tingene går. 

Og identiteten som sangerinde lever stadig:

- Jeg er bare super stolt af det, det havde jeg jo ikke regnet med, at jeg skulle, og nu er det her, siger hun om sit nye album.

Øverst i artiklen kan du se et indslaget om Misen Groth, der blev bragt i 19-Nyhederne lørdag.