Samfund

Dit barn kan også være en cybermobber: Kun én ting hjælper - og det er aldrig for sent

Det er forældrenes ansvar at stoppe mobning af teenagere på nettet, mener rådgiver i sociale medier. Og det begynder hos dem selv.

En særlig grov form for mobning spreder sig lige nu på det sociale medie Facebook, hvor teenagere udstiller hinanden i lukkede grupper.  Og det er der kun én måde at stoppe på.

Det mener rådgiver i sociale medier Lykke Møller Kristensen, der er hemmeligt tilstede i flere af de værste mobbegrupper online.

- Jeg ser det kan være naboens søde søn, og det kan være alle de børn, vi aldrig kunne forestille os mobbe, der gør det. Så der er ikke noget særligt DNA for mobbere.

Derfor skal forældre først og fremmest indse, at deres egne børn også kan være blandt dem, der cybermobber.

De værste grupper på Facebook

Disse tre grupper har den hårdeste tone på Facebook:

  • Offensimentum – hemmelig gruppe med ca. 50.000 medlemmer 
  • Lokumentum – lukket gruppe med ca. 40.000 medlemmer
  • Lokumentum – hemmelig gruppe med ca. 16.000 medlemmer

Grupperne lukker periodevis ned på grund af anmeldelser til Facebook, men genopstår oftest igen med lignende navne.

Er gruppen lukket, skal du godkendes af administratorerene for at se indholdet.

Er gruppen hemmelig skal du inviteres af et gruppemedlem for overhovedet at kunne søge siden frem.

- Det er alle børn, der lader sig rulle med ind i det her. De automatreagerer derinde. De kan rigtig godt lide at få likes, og de kan godt lide at være fælles om nogen ting, og de kan simpelthen ikke gennemskue konsekvenserne for dem, der sidder i den anden ende.

”Mine børn er ved at kaste op over mig”

Det næste skridt, man som forældre bør tage ifølge Lykke Møller Kristensen, er at blande sig.

- Forældrene skal tale meget mere om de sociale medier med deres børn. Jeg taler med rigtig mange forældre og børn, der ikke har talt om de sociale medier inden for de sidste par måneder, men de skal nærmest have det frem hver eneste dag.

Det skal være en ligeså naturlig ting at spørge, hvordan det er gået på de sociale medier i dag, som, hvordan det er gået til fodbold eller til terminsprøven, forklarer hun.

- Mine børn er ved at kaste op over mig, men jeg bliver ved med at spørge dem. For de skal ikke tro, at det her er en verden, de kan have for sig selv.

Men er det en snak, man kan have med en 17-årig?

- Det er aldrig for sent, og vi kommer bare ikke uden om, at det er en kæmpe stor del af deres liv. Så hvorfor skulle vi ikke tale med dem om det, som vi gør med alle andre store dele af deres liv.

Gør noget ved det nu

Det er også vigtigt at være en del af barnet eller de unges online liv. Lykke Møller Kristensen anbefaler derfor, at man som forælder får undersøgt, hvilke grupper barnet er medlem af.

- Og det skal ikke være om fem minutter. Det skal være nu. Ellers når de fleste at slette alle spor.

Det kan virke indgribende, men det er nødvendigt, mener hun.

- Det her handler om opdragelse, det handler om nærvær, og det handler om at vi tør gå ind i det her og sige ”det kan godt være de unge mennesker ved meget om teknik, men vi ved mere om opdragelse”.