Samfund

Danske elever udvikler apparat mod eksamensangst

Elever fra en folkeskole i Slagelse har udviklet et apparat, der sender beroligende vibrationer mod huden, når man skal til eksamen.

Teknikken er inspireret af en kat, der spinder. Robotforsker er imponeret.

Det summer af hjerneaktivitet i et biologilokale på Antvorskov Skole i Slagelse.

En gruppe meget unge forskere er i gang med at udvikle et elektronisk apparat, der skal kurere eksamensangst.

Apparatet skal sættes fast et sted på kroppen og vibrere som en spindende kat. Det skriver Videnskab.dk.

- Vores hypotese er, at det virker beroligende, når man sidder med en kat, der spinder, forklarer en af de unge forskere Markus Nøhr Bengtsson Transbøl, der er en af de 7. og 8.-klasseelever fra Antvorskov Skole, der frivilligt har meldt sig til at arbejde på et forskningsprojekt.

Børnenes mål er at stille op i en international konkurrence, First Lego League (FLL), for børn og unge forskere med omkring 200.000 deltagere fra hele verden.

Vibrerer som en kat

Elevernes idé om at kurere eksamensangst med vibrationer, der minder om en kats spinden bygger på en videnskabelig formodning om, at en kat spinder for at berolige sine unger og sig selv.

- Men man kan jo ikke tage en kat med til eksamen, så vi vil lave noget, der er mere diskret. Vores teori er, at man kan putte vibrationerne ind i et armbånd eller et bælte, siger Emma Borup Trelleborg.

I forbindelse med projektet har eleverne talt med hjerneforskere, psykologer og biologer, bl.a. Lykke Brogaard Bertel, der forsker i robotters interaktion med mennesker på Teknologisk Institut (DTI).

De spirende forskernes idé om at lave et katteinspireret apparat mod eksamensangst er interessant, siger hun.

- Det er et meget tværfagligt projekt, hvor de trækker på viden fra en lang række fagområder. Idéerne vælter ud, og de er fyldt med initiativ, siger Lykke Brogaard Bertel.

Vibrator skal sidde på inderside af buksen

En uge før konkurrencen har eleverne fra Antvorskov Skole udviklet en prototype på deres beroligende apparat. Det er en lille vibrator, som skal sættes fast på indersiden af bukselinningen.

Den er koblet til en printplade, som er programmeret til at styre en vibrationsmotor, der skal svinge i et interval imellem 25 og 30 Hz. Det er den samme frekvens, som alle katte spinder ved, viser forskning.

På apparatets inderside er placeret tre forskellige sensortyper, som skal have direkte kontakt med huden. Sensorerne måler hjerterytmen, kropstemperaturen, og hvor meget man sveder.

Vibrator går i gang ved tegn på stress

Hvis hjertet slår hurtigere end normalt, hvis man sveder meget, eller hvis kropstemperaturen stiger, kan det være et tegn på, at man er stresset eller angst, og så går vibratoren i gang.

Eleverne på forskerholdet knokler nu for at blive helt færdige til den første del af First Lego League-konkurrencen, hvor de skal dyste mod en række andre sjællandske skoleelever, fortæller Carsten Sørensen.

Vinder eleverne den regionale FLL-konkurrence, går de videre til den skandinaviske. Derefter er der en europæisk og til sidst verdensmesterskabet, som bliver afholdt i USA.

- Vores mål er selvfølgelig at gå hele vejen, siger Markus Nøhr Bengtsson Transbøl.