Samfund

Veteraner: Rapport kan slå myte om selvmordstal ihjel

Undersøgelse bekræfter veteraners fornemmelse af, at de ikke er mere udsatte i forhold til selvmord end andre. Man er ikke mere farlig eller mere udsa

Undersøgelse bekræfter veteraners fornemmelse af, at de ikke er mere udsatte i forhold til selvmord end andre.

Man er ikke mere farlig eller mere udsat for at begå selvmord, hvis man er veteran og har været udsendt for Danmark. Det slår en ny undersøgelse fast, og den bliver godt modtaget af foreningen Danmarks Veteraner.

- Vi er rigtig glade for rapporten. Den slår de kedelige pressehistorier om, at veteraner begår mere selvmord, ihjel. Vi kan ikke bare henvise til, hvad vi tror, men til en rapport. Det har vi ventet længe på, siger Niels Hartvig Andersen.

Han er formand for Danmarks Veteraner, der repræsenterer 3200 medlemmer.

Rapporten bliver offentliggjort af Veterancentret torsdag. Centret er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet.

Undersøgelsen ser på selvmord blandt flere end 30.000 danske krigsveteraner, der i perioden 1992 til 2014 var udsendt til internationale missioner.

I alt begik 56 hjemvendte soldater selvmord. Det svarer til 0,18 procent af alle veteraner og er det samme som for den almindelige befolkning, skriver Jyllands-Posten.

Undersøgelsen blev sat i gang i sommer, efter at tre krigsveteraner begik selvmord, mens en veteran slog sine forældre ihjel.

Konklusionen stemmer overens med den fornemmelse Danske Veteraner hele tiden har haft.

- Den passer med udenlandske, men også vores egne erfaringer de seneste år. Vi har bare ikke kunnet bevise det rent videnskabeligt, siger Niels Hartvig Andersen.

Han peger på, at der kan være mange årsager til, at en person begår selvmord - det kan for eksempel være en skilsmisse eller en fyring.

- Jeg håber, at rapporten kan lægge en dæmper på pressens jagt på, om man nu er veteran, hvis man begår en forbrydelse eller selvmord, siger formanden og uddyber:

- Det er belastende at være udsendt, men det er ikke nødvendigvis det, der får en til at begå selvmord. Der kan være mange dråber i vores lille bæger, der kan udløse selvmordstanker.