Samfund

Styrelse advarer mod antipsykotisk medicin til børn

Arkivfoto. Jonas Vandall Ørtvig / Scanpix Denmark

Lægemiddelstyrelsen indskærper, at der er risiko for bivirkning ved brug af et antipsykotisk lægemiddel.

I en ny opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen bliver læger advaret mod mulige bivirkninger ved brug af det antipsykotiske lægemiddel aripiprazol til børn og unge. Det skriver Berlingske.

Advarslen kommer, efter at en række børn helt ned til tiårsalderen har oplevet voldsomme bivirkninger efter at have fået det antipsykotiske lægemiddel.

Børnene, der har fået medicinen, har blandt andet lidt af autisme og adhd.

Af styrelsens opgørelse fremgår det blandt andet ifølge Berlingske, at en tiårig pige med adhd tog 19 kilo på, da hun fik lægemidlet.

Hårtab, depression og psykose

En anden pige på 11 år med inkontinens oplevede hårtab, depression og psykose, mens en femårig dreng med adhd og hjerneskade reagerede med blandt andet tics, overspisning og aggressiv opførsel på lægemidlet.

Blandt de øvrige indrapporterede bivirkninger er blandt andet selvmordsadfærd, angst og mareridt.

I Landsforeningen Autisme, hvor man kender til børn, der har fået medicinen på grund af angst, har brugen af det psykotiske lægemiddel vakt bekymring.

Kender ikke konsekvenserne

Til Berlingske siger formand Heidi Thamestrup:

- Vi kender ikke konsekvenserne på lang sigt, og det er forfærdeligt, at nogle får alvorlige bivirkninger efter brug af en medicin, de måske ikke burde have haft, siger hun.

Ifølge opgørelsen fra Lægemiddelstyrelsen er brugen af aripiprazol til patienter mellem 5 og 19 år steget kraftigt igennem en årrække.

I 2015 fik cirka 1300-1400 børn og unge ordineret og indløst mindst én recept på præparatet.

I Folketinget reagerer flere partier på Sundhedsstyrelsens indskærpelse.

Både Socialdemokratiet og DF siger til Berlingske, at man bør have opmærksomhed på det stigende brug af medicin til børn.