Samfund

Dansk app mod madspild får nordisk miljøpris

App'en "Too Good To Go" får Nordisk Råd-pris, fordi den på en let måde guider folk til billig overskudsmad.

Salater, varme retter og flødeskumskager behøver ikke ryge i skraldespanden, selv om lukketiden i landets restauranter og bagerier nærmer sig.

Den danske app "Too Good To Go" hjælper nemlig spisesteder og forretninger med at sælge den overskydende mad.

Tirsdag aften har den danske virksomhed bag tjenesten modtaget Nordisk Råds miljøpris ved en prisuddeling i DR Koncerthuset i København.

Her har de to direktører Stian Olesen og Klaus Pedersen fået overrakt prisen, og med den følger 350.000 kroner.

Værdig til hæder

Nordisk Råd finder den danske app værdig til hæderen, fordi den på en "innovativ digital, let og folkelig måde" er med til at ændre folks og forretningers holdninger til madspild og forbrug af ressourcer generelt.

Konceptet kan desuden være med til at inspirere andre til lignende idéer i andre brancher, og det er allerede udbredt til flere lande, fremhæver Nordisk Råd.

I alt ni kandidater var nomineret til Nordisk Råds miljøpris - herunder tre fra Danmark. De øvrige kommer fra Norge, Sverige, Island og Finland.

Tema for prisen: Digital innovation

Årets tema for prisen var digital innovation, som støtter en bæredygtig livsstil.

Tjenesten "Too Good To Go" blev lanceret sidste år i oktober som en simpel hjemmeside. Og efter nytår var appen en realitet.

Med "Too Good To Go"-appen kan man se, hvilke restauranter og forretninger i nærheden, der sælger overskudsmad ved lukketid.

Prisen for maden er mellem 20 og 40 kroner, og ved hvert salgssted fremgår det, i hvilket tidsrum maden kan afhentes.

Det er 22. gang, at Nordisk Råds miljøpris er blevet overrakt.

Foruden miljøprisen blev også en litteraturpris, filmpris, musikpris og børne- og ungdomslitteraturpris uddelt. Nordisk Råds prisuddeling finder sted hvert år.