Samfund

Ny afgørelse: To timer som frivillig kan koste efterløn

Danskere på efterløn risikerer økonomisk straf, hvis de bruger få timer ugentlig på frivilligt arbejde.

Betal selv. 62-årige Inge Precht må ikke to timer om ugen være frivillig, ulønnet instruktør i et foreningsdrevet motionscenter i sin hjemby Sunds ved Herning. For så bliver hun trukket i sin efterløn.

Sådan lyder den kontante afgørelse fra Ankestyrelsen. Og det får Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), som i høj grad lever af frivilliges lyst til at give en hånd med, op i det røde felt.

- Det her er et stort, principielt indgreb i mulighederne for at være frivillig i en forening. Derfor går vi nu i retten. Samtidig håber vi, at politikerne nu bliver meget opmærksomme på, at det her er helt kikset, siger formanden for DGI, Søren Møller.

Kan få alvorlige konsekvenser

Han kalder afgørelsen for bureaukrati af allerværste skuffe, og som kan få alvorlige konsekvenser for både mange frivillige og idrætsforeningerne.

Derfor ser DGI ingen vej udenom en retssag.

Ankestyrelsen begrunder sin afgørelse med, at Sunds Forenings Fitness, hvor Inge Precht var ulønnet instruktør, udbyder fitness i konkurrence med private firmaer, hvor arbejdet som instruktør er lønnet.

Overskuddet i Sunds Forenings Fitness går til vedligeholdelse af faciliteter og indkøb af nye driftsmidler. Det er ikke et almennyttigt formål, mener Ankestyrelsen.

DGI-formand Søren Møller slår fast, at et foreningsbaseret træningscenter kan og skal sidestilles med enhver anden form for gymnastikforening og håndboldklub, hvor overskuddet netop går til foreningen.

- Ovenikøbet holder det jo ikke folk væk fra arbejdsmarkedet, at de er frivillige. Det styrker jo tværtimod deres jobmuligheder, siger han.

Reglerne blev justeret i 2015

Konflikter om frivilligt arbejde for borgere på dagpenge har tidligere været i søgelyset.

I 2015 blev reglerne derfor justeret foreløbig i en forsøgsperiode, der udløber til foråret. I den periode har det været muligt for ledige og efterlønnere at arbejde op til 15 timer om ugen uden at blive trukket.

- Vi skal have ryddet op i alt det her bureaukrati. Der er kun brug for en helt enkel regel om, at når du er frivillig i en forening, så kan du ikke blive trukket i efterløn eller dagpenge, siger Søren Møller.