Samfund

Her kan du høre optagelserne, der kan ramme højtstående politifolk i Tibet-sag

En højtstående vicepolitiinspektør og en politikommissær er sigtet for at lyve for retten.

Det er mandag formiddag kommet frem, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, har valgt at sigte to højtstående politifolk for at lyve i retten i forbindelse med deres indsats under et kinesisk statsbesøg i 2012.

Ifølge TV 2's oplysninger er de to politiledere sigtet for at have afgivet falsk vidnesbyrd efter straffelovens paragraf 158.

Personer, der dømmes for at afgive falsk forklaring for retten, kan i princippet straffes med alt fra en bøde til fængsel indtil fire år.

Lydoptagelser modsiger politifolk

Den falske vidnesbyrd skal have fundet sted under et retsmøde 22. august 2013, hvor de højtstående politifolk bedyrede, at der ikke forelå en overordnet instruks om at gribe ind og fjerne flag under under demonstrationerne i anledning af det kinesiske statsbesøg i København.

TV 2 er i besiddelse af dombogen fra retssagen, hvor vicepolitiinspektøren under vidneansvar sagde, at: 'Der var ikke nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse.'

Men blandt andet en række lydoptagelser viser altså, at noget andet kan være tilfældet.

Så skal man jo beslutte sig for, hvad man gør ved ham

Politibetjent på lydoptagelse

Første optagelse stammer fra samtalen mellem den patrulje, som befandt sig i nærheden af Kongens Have, og Københavns Politis kommandocentral. 

Mand med flag i Kongens Have

Kongens Have klokken 14.19:

En lydoptagelse fra politiets radio afslører, hvad politiet skal gøre med en demonstrant i Kongens Have.

- Umiddelbart ved Rosenborg, på Kongens Have-siden, der står der en person i en rød trøje med et flag, der godt kunne minde om noget fri Tibet. (utydeligt) ... jeg er på vej derover selv. Har du nogen inde i Kongens Have, der kan kigge på det?

Senere på optagelsen, omkring klokken 14.23, tikker en ny melding ind:

- Jeg står på den anden side af vandet inde på selve Rosenborg ... området. Og han står inde i Kongens Have - med det her flag som flere siger ikke er et ... er ... er det tibetanske flag, altså det skulle være det tibetanske flag. Så skal man jo beslutte sig for, hvad man gør ved ham, bliver der sagt fra patruljevognen.

Tag flaget fra dem. Kom.

Betjent ved Københavns Politis kommandocentral

I en anden optagelse fra Christiansborg Slotsplads klokken 20.04:

- Og, lima en, lima en. Ja, skal vi tage flaget fra dem, eller hvordan? Lima to elleve, skifter.

På lydoptagelser fra politiradioen kan man høre, hvordan betjente tager flag fra demonstrant under kinesisk statsbesøg.

Svaret kommer hurtigt:

- (støj) Tag flaget fra dem. Kom.

Enhedslisten: Et skridt i den rigtige retning

Pernille Skipper og Enhedslisten har gennem de sidste fire år indkaldt til tre samråd og stillet omkring 100 spørgsmål i Tibetsagen. Hun ser dagens sigtelser som et skridt på vejen mod en større afklaring af, hvad der har foregået.

- Men vi mangler stadig det fulde billede, og der er ikke nogen tvivl om, at der helt åbenlyst er tale om nogle borgere, der har fået krænket sine rettigheder. Samtidig er der et embedsværk, der i større eller mindre udstrækning - med måske flere ministre inde over - systematisk har løjet over for Folketinget om det over flere år, siger Pernille Skipper til TV 2.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper forholder sig til dagens nyhed om, at to politifolk er sigtet for at lyve om politiets indsats ved kinesisk statsbesøg.

Hun tror ikke, at sagen bliver ved få sigtelser.

- Vi kan ikke nøjes med, at denne sag bliver ved en sigtelse af nogle enkeltpersoner i politiet, da der ikke kan være tvivl om, blandt andet fra det, vi har set i medierne, at der er tale om systematisk fjernelse af personer fra demonstrationen, siger hun.

Kommission indleder afhøringer torsdag

Tibet-kommissionen indleder sine afhøringer torsdag, hvorefter i alt 56 personer skal afgive forklaring. Den første af de sigtede politifolk skal afhøres af kommissionen fredag.

Kommissionens undersøgelser handler ikke om at forfølge de to politifolk strafferetsligt - men når de afhøres med en sigtes rettigheder, handler det også om deres retssikkerhed i forhold til en eventuel senere straffesag. En sigtelse betyder i princippet, at den sigtede har ret til en beskikket forsvarer - og ret til ikke at udtale sig.

Tibet-kommissionen skal forsøge at afdække, om politiet besluttede at begrænse borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed - om der forelå en operationsbefaling om at hindre demonstranterne i at ytre sig med flag og forsamlingsfrihed - og i givet fald: Hvor højt oppe fra kom en eventuel instruks fra.

Ud over en lang række politiansatte skal også flere tidligere ministre samt en stribe embedsmænd fra blandt andet Udenrigsministeriet afhøres.