Verdenskendt forfatter fik dansk pris af Kronprinsesse Mary: - Det er en stor ære

Den japanske forfatter Haruki Murakami havde taget turen til Odense for at modtage H.C. Andersens litteraturpris.

Endnu en internationalt anerkendt forfatter slutter sig i dag til rækken af modtagere af den prestigefyldte litteraturpris, H.C. Andersens litteraturpris i Odense. 

Årets modtager var Haruki Murakami, som fik overrakt prisen "Den grimme ælling" i bronze af kronprinsesse Mary under overværelse af blandt andet Odense borgmester Anker Boye og kulturminister Bertel Haarder.

Afslørede sit eget yndlingsværk af H.C. Andersen

- Det er en stor ære for mig at modtage denne pris, og jeg er meget glad for at være i denne smukke by Odense. Jeg er beæret over, at I alle er her i dag - for mig, antager jeg, sagde Haruki Murakami blandt andet, da han modtog prisen.

I sin tale afslørede han også, at H.C. Andersens eventyr "Skyggen", havde gjort særligt stort indtryk på ham. 

- Vi må, når det er nødvendigt - se vores egne "skygger" i øjnene. Og nogle gange skal vi endda arbejde med dem. Det kræver den rette visdom og det rette mod, lød budskabet fra forfatteren. 

Bryder sig ikke om at blive fotograferet

Og den 67-årige forfatters popularitet talte for sig selv. Der var 180 billetter til arrangementet, og de blev udsolgt i løbet af otte minutter. Dog var det begrænset med blitzlys, da Murakami modtog prisen. 

Det skete under opfordring fra arrangementets konferencier, skuespillerinde Ellen Hillingsø, som fortalte, at dagens hovedperson bryder sig meget lidt om at blive fotograferet. 

- Så jeg vil bede jer alle sammen om at gemme kameraer og iPhones væk, sagde hun. 

Ifølge prisuddelerne får Murakami prisen for sit "globale udsyn og fortælleglæde", som trækker paralleller til H. C. Andersens forfatterskab. Han blander klassisk fortællekunst, popkultur og filosofi med den japanske tradition, lyder forklaringen.

Oversat til 50 sprog

Haruki Murakami står bag værker som 'En vild fårejagt', 'Norwegian wood', 'Kafka på stranden' og 'Trækopfulgens krønike', der betragtes som hans hovedværk. Hans bøger er blevet oversat til over 50 sprog.

Blandt tidligere modtagere af H.C Andersens litteraturpris er Salman Rushdie, Isabel Allende, J.K. Rowling og Paulo Coelho. Ud over æren og "Den grimme ælling" følger også en check på 500.000 kroner.

Murakami er i øvrigt flere gange blevet nævnt som mulig modtager af en anden prestigefyld pris - Nobels Litteraturpris.

Haruki Murakami modtog prisen i Odense.