Samfund

Rose-bog får seks stjerner i Jyllands-Posten

Flemming Roses bog "De Besatte" er et afslørende partsindlæg om ytringsfriheden i Danmark, mener anmeldere.

Det skorter ikke på stjerner til den tidligere redaktør Flemming Roses bog "De Besatte" i avisernes anmeldelser lørdag.

I Berlingske får bogen fem ud af seks stjerner og kaldes "et ekstremt vigtigt bidrag" i debatten om ytringsfrihed.

Bogen handler om tidligere kulturredaktør Flemming Roses tid på avisen Jyllands-Posten. Den har vakt opsigt, fordi det beskrives, hvordan han blev tvunget til tavshed med forbud om at udtale sig om sagen.

Samme avis har fået den tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Sven Ove Gade til at anmelde bogen. Han har givet den seks stjerner.

- "De Besatte" er selvfølgelig et partsindlæg. Ikke desto mindre er det lykkes Flemming Rose at demaskere hykleriet uden unødige følelsesudbrud, skriver han.

- Roses aktstykke om ytringsfriheden, der blev forvandlet til "ytringsfriheden, men", er et aktstykke med internationalt format.

Begge anmeldelser kalder bogen et vigtig bidrag i debatten om ytringsfrihedens vilkår.

- Bogen er et ekstremt vigtigt bidrag til disse års debat, hvor en "uskrevet blasfemilov" har sænket sig over Europa, og også til debatten om, hvordan man (ikke) formår at fastholde de frihedsværdier, demokratier bygger på, skriver Berlingske.

Nødvendig bog

På Dagbladet Information bliver der ikke uddelt stjerner, men anmelder Lasse Jensen har også roser til Roses bog.

Han kalder den for "vigtig og nødvendig nutidshistorie" om en af de "vigtigste og mest konsekvensfyldte redaktionelle beslutninger nogensinde i dansk dagspresse".

Lasse Jensen vurderer dog samtidig, at bogen også er "et lidt for omstændeligt og omfangsrigt forsøg på intellektuelt selvforsvar".

Flemming Rose var kulturredaktør på Jyllands-Posten, da avisen den 30. september 2005 trykte de såkaldte Muhammed-tegninger.

I kølvandet på tegningerne blev Flemming Rose en aktiv debattør. I bogen står beskrevet, hvordan ledelsen i JP/Politikens Hus aktivt begrænsede hans optræden i offentligheden i årene efter.

Ifølge ledelsen i JP/Politikens Hus var det nødvendigt af hensyn til de øvrige medarbejderes sikkerhed. Bogen "De Besatte" udkom fredag.