Samfund

Prædiker om slavehold og drab – Nu kommer han til Danmark

Kamal El Mekki, der blandt andet går ind for drab på frafaldne muslimer og slavehold af krigsfanger, skal holde foredrag i Danmark i weekenden.

Han er forbudt indrejse i blandt andet Norge og Sverige, og han har holdninger, der står i skarp kontrast til danske grundlovssikrede rettigheder og værdier. Alligevel er Kamal El Mekki blevet inviteret til at komme til Danmark og tale i denne weekend.

Hvor mange seje narkohandlere vil køre rundt i deres biler med deres hoved hugget af? Det vil være fremragende, fantastisk, en stærk afskrækkelse.

Kamal El Mekki

Ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Lars Aslan Rasmussen, er El Mekki en hadprædikant, altså en religiøs forkynder der opfordrer til ulovlig adfærd drevet af et stærkt fjendskab mod andre trossamfund. Og derfor skal han ikke have lov at udbrede sine budskaber her i landet.

- Det er dybt problematisk, at man inviterer en mand til at holde oplæg på en uddannelsesinstitution. Vel at mærke en mand, der mener, at frafaldne muslimer skal dø, og det kan vi simpelthen ikke acceptere, siger Lars Aslan Rasmussen til TV 2.

Metropol trækker sig

Og kritikken bliver ikke overhørt. Arrangementet skulle nemlig, som Socialdemokraternes retsordfører er inde på, have været afholdt på uddannelsesinstitutionen Metropols lokaler på Sigurdsgade i København. Nu har Metropol imidlertid trukket tilladelsen til at leje lokalerne tilbage.

- Det er Metropols vurdering, at arrangementet ikke vil være i overensstemmelse med de fuldstændigt grundlæggende idealer og værdier, Metropol hylder, og som er dybt forankret i det danske samfund, skriver Metropol i en pressemeddelelse.

Det her det handler ikke om ytringsfrihed. Det er en overtrædelse af straffeloven at sige, at man skal dø, hvis man forlader islam.

Lars Aslan Rasmussen

Kontroversielle holdninger

Kamal El Mekki står bag en lang række udtalelser, der tager udgangspunkt i en dogmatisk fortolkning af sharia-loven. Han mener blandt andet, som allerede nævnt i denne artikel, at frafaldne muslimer skal slås ihjel, men også andre af hans ytringer er uforenelige med grundlovssikrede danske værdier.

El Mekki accepterer ikke homoseksualitet, og han går ind for pisk for utroskab og afhugning af lemmer for tyveri. I en video, som hjemmesiden The Islamic Far-Right in Britain, tifrib.com, citerer, siger han:

- Jeg bruger altid eksemplet med en narkohandler i Saudi-Arabien. Hvad sker der med narkohandleren i Saudi Arabien? Ja, han bliver henrettet. Det er stort. Jeg mener, at vi skulle gøre det i USA. Hvor mange seje narkohandlere vil køre rundt i deres biler med deres hoved hugget af? Det vil være fremragende, fantastisk, en stærk afskrækkelse, siger Kamal El Mekki.

Imod interaktion mellem muslimer og vantro

Kamal El Mekki tager også afstand fra emner, der i højere grad hører til hverdagen for muslimer, der lever i Danmark.

- Det er ikke tilladt for muslimer at deltage i deres, altså de vantros, højtider og festligheder, for de er en form for ondskab og falskhed. Hvis folk af det gode blander sig med folk af det onde, uden at stoppe det de gør, bliver de ligesom dem, som er glade for og påvirket af det onde, siger El Mekki blandt andet i en video.

Ytringsfrihed for hadprædikanter?

Kamal El Mekkis besøg i Danmark finder sted få dage inden, at regeringen vil fremlægge et lovforslag, der skal gøre det ulovligt for hadprædikanter at rejse ind i Danmark. Allerede da hensigten om at fremlægge et sådant forslag blev kendt i foråret, mødte det imidlertid skarp kritik fra blandt andet Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet mente blandt andet, at den planlagte betegnelse ”anti-demokratisk” var for bred og derfor kunne føre til vilkårlighed i anvendelsen. Desuden mente Institut for Menneskerettigheder, at det var imod dansk retstradition at kriminalisere ytringer, der bliver fremsat i en lukket kreds.

Også jurist og direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, var stærkt kritisk overfor det planlagte indrejseforbud til hadprædikanter. Det ville underminere ytringsfriheden og ikke have nogen effekt, lød det fra Mchangama.

Hører under straffeloven

Men El Mekkis udtalelser bevæger sig udover ytringsfriheden, mener Socialdemokraternes retsordfører.

- Det her det handler ikke om ytringsfrihed. Det er en overtrædelse af straffeloven at sige, at man skal dø, hvis man forlader islam, og det er et rigtigt alvorligt problem. Det er jo sådan, at der er folk, der forlader islam, som må leve i frygt for repressalier også i Danmark, siger Lars Aslan Rasmussen.

Hvor Kamal El Mekkis besøg skal finde sted, efter at Metropol har trukket sig, er endnu uklart torsdag aften. Kamal El Mekki har været i Danmark en gang tidligere i 2014. Dengang blev han inviteret af Islamisk Trossamfund, og da blev hans indlæg holdt i en moske.