Samfund

Grønland får ny regering - er splittet om uran

Det vil fortsat være Siuimuts Kim Kielsen, der er formand for Naalakkersuisut, altså regeringsleder. KAZUHIRO NOGI / Scanpix Denmark

Tre partier vil stå sammen om at føre Grønland frem mod selvstændighed. Men beslutning om uran udskydes.

Grønland har fået ny koalition i spidsen for selvstyret, oplyser regeringen Naalakkersuisut, på sin hjemmeside.

Den nye regeringskoalition består af partierne Siumut, Inuit Ataqatigiit (IA) og Partii Naleraq. Partierne Atassut og Demokraterne er ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq blevet smidt ud af koalitionen.

- Grønland er uigenkaldeligt på vej mod selvstændighed, og denne proces kræver ikke alene politisk stabilitet, men også national samling, skriver de nye koalitionspartier i en erklæring.

- Partierne er enige om at fremføre forslag til en ny forfatning ved udgangen af denne valgperiode, hedder det videre.

Kielsen fortsætter

Det vil fortsat være Siuimuts Kim Kielsen, der er formand for Naalakkersuisut, altså regeringsleder.

De to øvrige nye partier i regeringen ledes også af velkendte navne, idet tidligere folketingsmedlem Sara Olsvig står i spidsen for IA og forhenværende Naalakkersuisutformand Hans Enoksen leder Partii Naleraq.

Ifølge avisen Sermitsiaq kommer regeringsomdannelsen ikke som nogen stor overraskelse, da der har været samarbejdsproblemer i den tidligere koalition.

Uran-belsutning udskydes

Avisen påpeger, at der venter flere store udfordringer for de ledende grønlandske politikere. En af de helt store beslutninger - om der skal udvindes uran i Grønland - har de dog valgt at skyde til hjørne.

Det skyldes, at de tre partier er uenige, fremgår det af koalitionsaftalen. Siumut støtter udvinding af uran. Men IA og Partii Naleraq er imod.

Den nye koalition vil derfor først tage stilling til spørgsmålet, når der engang i fremtiden måtte komme nye ansøgninger om uranudvinding.

Den nye regering får et solidt flertal bag sig, idet den sidder på 24 ud af parlamentet Inatsisartuts 31 mandater.