Samfund

Amerikansk medie roser danskerne til skyerne: - Vi kunne lære en del af jer

Danskerne slubrer ukritisk serien om ambassadøren, Rufus Gifford, i sig, mener en amerikansk blogger. Men faktisk kunne amerikanerne lære af det.

- Danmark er besat af en amerikansk reality-stjerne. Og nej, det er ikke Donald Trump. Det er Rufus Gifford - eller bare Rufus, som alle ser ud til at kalde ham. 

Sådan starter bloggeren John Sutter et humoristisk og rosende indlæg om danskerne på det amerikanske medie CNN.

Og hans ros kommer af én særlig grund: Danskernes dyrkelse af den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, som portrætteres i serien Jeg er ambassadøren fra Amerika på DR. 

I en tid, hvor Donald Trump og andre fremtrædende offentlige personer stjæler deres metoder fra skandalefyldte reality-stjerner i kampen om seernes opmærksomhed, mener han, at det er et fantastisk særsyn, at vi er optagede af en rolig diplomat som Rufus Gifford. 

Og det kunne amerikanerne lære en hel del af.   

Skandale på skandale 

Hvis man spørger John Sutter, så bidrager tonen i den amerikanske valgkamp til, at amerikanerne ser politik, som de ser reality-tv. De forventer beskidt spil og skandaler - og glemmer substansen på vejen.

Der er intet drama, intet plot-twist, ingen ekskæreste, der kommer for at sabotere parrets ægteskab og ingen ubudne festgæster.

John Sutter, CNN

I den danske serie repræsenterer Rufus Gifford det modsatte.

- At danskerne sætter pris på at få et oprigtigt, harmløst og dikkedar-løst blik ind i den amerikanske ambassadørs liv fortæller, at de er i stand til at vise interesse for folk, der ikke skriger efter opmærksomhed og konstruerer deres egne plot-twists. Jeg håber, at amerikanerne er i stand til det samme efter det her valg, skriver han.    

Den dårlige tendens breder sig

De amerikanske borgere burde ifølge John Sutter i stedet nyde, at ethvert politisk program ikke har en ustyrlig spændingskurve - at det faktisk godt kan være helt antiklimatisk - ligesom programmet om Rufus Gifford.  

Jeg tror på, at jeg er kedeligere end Keeping up With The Kardashians, men jeg skal heller ikke konkurrere med dem.

Rufus Gifford, amerikansk ambassadør i Danmark

Beskrivelsen af det første program lyder: "Ambassaden afholder grillfest for at fejre ambassadørens fødselsdag, og Rufus og Stephen (Rufus' mand red.) holder fest. Rufus og den danske forsvarsminister snakker om terrorisme”. 

Det lægger klart op spænding og drama, skriver bloggeren og kommenterer selv: 

- Men der tager du fejl. Der er intet drama, intet plot twist, ingen ekskæreste, der kommer for at sabotere parrets ægteskab, og ingen ubudne festgæster, skriver han.

Det står ifølge ham helt i kontrast til den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, som i sin fremtræden opildner til konflikt. 

- Det gør mig ikke noget, hvis nogen synes, det er kedeligt 

Hovedpersonen selv, Rufus Gifford, er overrasket over, at serien bliver debatteret så flittigt i hans hjemland.

Amerikanerne kan bestemt lære meget af danskerne - og danskerne kan lære af amerikanerne.

Rufus Gifford, amerikansk ambassadør i Danmark

- Bloggen gør jo lidt grin med, at serien er kedelig, men det tager jeg nu ikke som en fornærmelse. Jeg tror på, at jeg er kedeligere end Keeping up With The Kardashians, men jeg skal heller ikke konkurrere med dem. Vi har lavet en dokumentarserie, som viser den ærlige virkelighed. Den synes jeg i hvert fald ikke er kedelig.  

Han er mener dog ikke, at amerikanernes tv-vaner er så sensationssøgende, som bloggeren fremstiller det. 

- Jeg er ikke nødvendigvis enig med bloggen. Det er sat meget på spidsen, og jeg tror bestemt også, at der er et stort publikum for andet end det sensationelle tv i USA, siger han til TV 2. 

Han bestræber sig altid på at bidrage positivt til debatten, så selvom der vil være politiske problemer at løse - for en præsidentkandidat såvel som en ambassadør - så kan tonen også blive for negativ.   

Danmark i søgelyset

Danmark lander da også lige mellem de positive og negative historier denne uge. Mens der kommer positiv energi fra vest, kommer der negativ vind fra øst, da en russisk blogger revsede Danmark og danskernes kultur.

Her blev danskerne ikke portrætteret som tv-kiggende engle. Tværtimod. 

Vi var uhygiejniske, ligeglade og uden stil. Så alt efter hvem man spørger, er indtrykket af danskerne meget forskelligt - men én ting er sikkert: Der bliver lagt mærke til Danmark ude i den store verden.   

Rufus Gifford siger det på den mest diplomatiske måde:

- Amerikanerne kan bestemt lære meget af danskerne - og danskerne kan lære af amerikanerne. Det er derfor, jeg elsker mit job - jeg ser begge dele.