Samfund

Undren over bøde: Naja skulle betale for denne parkering

Parkeringsvagter fra virksomheden Parkeringskontrol Nord har uddelt bøder til beboere, der holdt parkeret langt uden for vejen.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at traileren havde holdt parkeret på Naja Czajas egen grund.

Man kunne tro, at en bil eller trailer holder lovligt parkeret, når den ikke er til gene, og hvis den oven i købet er parkeret på den grund man vedligeholder.

Har de ikke noget andet og vigtigere at bruge deres tid på?

Naja Czaja, husejer og bøderamt

Men det er ikke nødvendigvis tilfældet, og det har nogle borgere i landsbyen Stae fået at mærke. En af dem skal vi høre fra om et øjeblik, men først en lille quiz:

På hvilket af billederne herunder holder traileren lovligt parkeret?

Indrømmet, det giver måske sig selv i forhold til titlen på denne artikel, så måske skulle vi spørge: Hvor burde det være lovligt at parkere traileren? 

Ligegyldigt hvem der ejer græsset

Ifølge reglerne er der forbud mod at parkere på græsset, så det er altså på det sidste billede, at traileren er parkeret efter reglerne.

- Den har desværre holdt ulovligt, siger Frode Nielsen, der er chef for Parkeringskontrol Nord.

Det er imidlertid en vurdering, som ejeren af traileren, Naja Czaja, ikke mener, kan være rigtig:

- Jeg tænker: Har de ikke noget andet og vigtigere at bruge deres tid på? Vi har tit stillet vores trailer her, uden det har været noget problem, siger hun.

Afstemning

Er det fair, at familien fra Stae har fået en bøde for at parkere på deres eget græs?

Behandler alle ens

Familien Czaja har da også klaget over bøden, men ifølge Parkeringskontrol Nord er der ikke noget at komme efter:

- Det er jo sådan, at vi er underlagt Forvaltningsloven, som har en lighedsgrundsætning, som siger, at vi skal behandle alle ens. Så når vi kommer et sted hen, og vi begynder at skrive et køretøj, så er vi nødt til at se: Hvem holder lovligt parkeret, og hvem holder ulovligt parkeret, siger chefen for Parkeringskontrol Nord, Frode Nielsen.

Den regel, som parkeringschefen hentyder til, er en af flere regler, der blev indført i marts 2014. Reglen betyder, at det inden for byzonen er forbudt at standse og parkere uden for kørebanen, alle steder hvor der er et areal ind til en fysisk forhindring i form af en hæk, grøft, et hus eller lignende.

Utilfredshed med parkeringsselskab

I Stae undrer Naja Czaja sig over, at lovens bogstav betyder mere end praktiske hensyn. Både lastbiler og traktorer benytter nemlig den smalle vej, og de får store problemer med at komme forbi, hvis traileren parkeres lovligt, altså ude på vejen.

Parkeringskontrol Nord, der har udskrevet bøden, er en kommunal enhed organiseret under By- og Landskabsforvaltningen, der varetager parkeringsreglerne i Aalborg og 23 andre kommuner landet over.

Flere kommuner har tidligere opsagt samarbejdet med Parkeringskontrol Nord på grund af utilfredshed med deres arbejdsmetoder.

Se et indslag om parkeringssagen fra Stae i videoen øverst i artiklen.