Samfund

Forsker angriber MRSA-håndtering: Den største skandale siden blødersagen

Myndighedernes håndtering af den multiresistente bakterie MRSA får nu hård kritik af førende forsker.

Ifølge professor og forskningsleder i klinisk mikrobiologi ved SDU, Hans Jørn Kolmos, er MRSA-sagens forløb stærkt problematisk.

- Det er ved at udvikle sig til en regulær sundhedspolitisk skandale, siger han.

Otte år efter diskuterer vi stadigvæk, hvordan man skal håndtere det her

Hans Jørn Kolmos, professor

Kolmos’ reaktion kommer efter, at Fødevarestyrelsen har offentliggjort en redegørelse om MRSA. Og selvom rapporten ifølge professoren er fyldt med fejl, er det ikke det største problem.

- På sin vis udstiller den her rapport, at vi har et system, der slet ikke fungerer til at samle den type af udfordringer op, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Ingen løsning efter ti år

MRSA-problematikken er blevet aktuel igen efter, det er kommet frem, at tidligere fødevareminister Mette Gjerskov så bort fra en førende eksperts anbefalinger til, hvordan svinebakterien MRSA skal bekæmpes.

Det er imidlertid langt fra det eneste problem, vurderer Hans Jørn Kolmos.

- Vi har nu kendt til det her problem i næsten ti år. De første patienter så vi for otte år siden. Vi har gjort opmærksom på det her; vi har skrevet indtil flere videnskabelige afhandlinger om det her, og alligevel må vi konstatere, at otte år efter diskuterer vi stadigvæk, hvordan man skal håndtere det, siger han.

Frygter for fremtidige sygdomme

Og det er især tidsperspektivet, der får Kolmos til at åbne op for kritikken.

- Det er altså fuldstændig uhørt, at man famler stadigvæk otte år efter, at man har fået sådan en sygdom inden for dørene. Det mindes jeg ikke at have set før. Det her er ved at udvikle sig til en regulær sundhedspolitisk skandale. Det er nok den største skandale siden blødersagen tilbage i 80’erne, siger Hans Jørn Kolmos.

Den måde, myndighederne har ageret på, giver oven i købet grund til at frygte lignende sygdomme fremover, mener forskningslederen.

- Hvis myndighederne er så dårlige til at håndtere en smitsom sygdom som det her er, hvordan vil de så være til at håndtere noget, der følger efter det her. For det er jo ikke den sidste smitsomme sygdom, vi har set ramme dyr, siger han.

Falder mellem to stole

Årsagen til, at myndighederne har så svært ved at tage hånd om sygdommen er, at den falder udenfor de rammer, som Fødevarestyrelsen er sat i verden for at håndtere.

 - Her har vi altså at gøre med en sygdom, som rammer nogle dyr, men de bliver ikke syge, så det er altså ikke en dyresygdom. Det er egentlig heller ikke en levnedsmiddelbåren sygdom, for det er ikke sådan, den smitter. Så i virkeligheden er det en sygdom, der falder fuldstændig udenfor det system, vi har bygget op til at sikre, at vi ikke får farlige bakterier fra produktionsdyr, lyder kritikken fra professor Hans Jørn Kolmos.

Du kan se den centrale del af interviewet, hvor Hans Jørn Kolmos kommer med sin kritik, i videoen herover.