Samfund

Myndighederne vil stoppe omskæringslæge: Spiste mad ved operationsbordet

Læge har omskåret drenge under snavsede og uhygiejniske forhold.

En læge fra Odense står til at få frataget retten til at omskære drenge efter en lang række klagesager og politianmeldelser. Det skriver Metroxpress.

Det er et drastisk tiltag, som kun sker på baggrund af grove forsømmelser.

- Patientsikkerheden skal være i fare, siger Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2.

Operationsleje som spisebord

Efter et besøg i Said El-Batrans klinik i Aarhus konkluderede Styrelsen for Patientsikkerhed, at klinikken var så beskidt, at den ikke egnede sig til operationer.

Ifølge en tilsynsrapport, som Metroxpress har fået aktindsigt i, fremstod klinikken alt i alt som snavset og uhygiejnisk.

Der står blandt andet i rapporten, at operationslejet var snavset, fordi det havde været brugt som bord ved et måltid.

Desuden var der ingen håndvask, så man kunne vaske hænder. Og der var ingen muligheder for at gøre instrumenterne rene på forsvarlig vis.

Har omskåret drenge i hundredvis

Said El-Batran, som arbejder flere steder i landet, har efter eget udsagn udført cirka 600 omskæringer af muslimske drenge om året i adskillige år.

Flere af drengene har fået alvorlige infektioner, og flere har klaget over, at han har givet forkerte doser af bedøvelse.

Det er langt fra hver dag, at myndighederne indskrænker en læges virksomhed, som Said El-Batran står over for.

- Der skal en alvorlig eller gentagen kritisabel faglig adfærd til, før vi gør sådan et tiltag, siger Anne-Marie Vangsted.

Årevis i myndighedernes søgelys

Det er ikke første gang, at Said El-Batran er i sundhedsmyndighedernes søgelys.

I perioden 2009 til 2011 kom der 16 klager og to politianmeldelser blandt andet på grund af manglende journalføring, og fordi han ikke havde registreret sin hjemmeklinik korrekt.

I 2011 måtte Said El-Batran stoppe som overlæge på Aabenraa Sygehus, efter at han fire gange havde fået kritik af patientombuddet.

Ny lovgivning hjælper

Selvom sundhedsmyndighederne har kendt til lægen i 10 år, mener man, at man har reageret hurtigt på de seneste oplysninger, da ny lovgivning giver mulighed for at sætte ind hurtigere.

- Tidligere kunne vi ikke skride ind så hurtigt, som vi kan nu. Der har jo været mange sager, hvor vi ikke har haft mulighed for at skride ind, fordi vi ikke har haft lovgivningen, siger Anne-Marie Vangsted.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Said El-Batran.