Samfund

Depressioner boomer, når vi stiller uret tilbage

Det har tilsyneladende en indvirkning på manges humør, når de stiller uret en time tilbage. Erik Refner / Scanpix Denmark

Overgangen til "vintertid" medfører et boom i antallet af depressioner, viser stort dansk registerstudie.

I næste weekend går vi en tid med både mere kulde og mørke i møde. Natten til søndag skal vi nemlig stille uret en time tilbage og skifter fra sommertid til normaltid - også kaldet vintertid.

Et nyt dansk registerstudie baseret på 18 års data slår nu fast, at antallet af mennesker, der får diagnosen depression på landets psykiatriske hospitaler, stiger med hele otte procent i måneden efter overgangen til vintertid.

Det skriver Dagens Medicin.

- Det er almindeligt kendt, at nogle mennesker får såkaldt vinterdepression i løbet af vinteren, men at der ligefrem sker et hop i antallet af depressioner efter overgangen til vintertid, det er ny viden.

- Skiftet har simpelthen i sig selv en indvirkning på risikoen for depression, siger lektor Søren D. Østergaard fra Aarhus Universitetshospital i Risskov, som hører under Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Lektoren forklarer, at der ved overgangen til vintertid er en times dagslys om eftermiddagen fra klokken 17-18, som flyttes til om morgenen fra klokken 7-8. Og dermed får mange måske ikke den samme gavn af lyset.