Samfund

Musikeren og billedkunsteren Freddy Fræk er død

Freddy Fræk, som både er kendt for sin musik og sin kunst, er død efter lang tids sygdom.

Freddy Fræk blev op igennem 60'erne og 70'erne dansk folkeeje med sine mange kunsteriske talenter. Med banjo, et smil over hele hovedet og opknappet skjorte, turnerede han Danmark med sine humoristiske sange, mens han senere i sin karriere opnåede stor anerkendelse for sine rumudsmykninger.

Han er mandag død efter lang tid sygdom. Han blev 80 år gammel.

Fra lystig spillemand til seriøs kunstner

Freddy Fræk startede sin musikkarriere i 1955. Han blev hurtigt populær for sine sange og uhøjtidelige facon - bedst kendt er hans sange ’Nu skal vi ud og se på damer’ og ’Jeg er en træt gammel dreng’, som understreger, hvordan hans musik om livets skøre banaliteter kunne bringe smilet frem hos de fleste.

Et af hans karakteristika var det lille dims, kazoo'en - et fløjteinstrument til børn, som han flittigt optrådte med til festlige anledninger.  

Senere udgav han også en børne-cd, og i 70'erne samarbejdede han i flere omgange med Poul Dissing og blev mere og mere inspireret af amerikansk blues- og jazz-musik. 

I det hele taget var han en mand, som udforskede alle afkroge af kunsten - både med som sanger og med hænderne.

Da udlandet opdagede ham

Inden han slog igennem med musikken, havde Freddy Fræk uddannet sig til smed, og det viste sig at være behjælpeligt, da han sideløbende med musikken begyndte at færdes på Kunstakademiet og udøve sine utallige kunsteriske talenter.  

I takt med at musikken faldt i baggrunden, overtog skulpturer og kunstinstallationer - og han fik stor ros for sit arbejde. Han vandt blandt andet en pris med sin kone for sin udsmykning af havnefronten i Stockholm i forbindelse med byfornyelsen i slutningen af 90'erne. 

Han skiftede navn til det mere internationalt klingende Freddy Fraek, da han i begyndelsen af 90'erne blev internationalt anerkendt på galleri Denise Rene i Paris.