Dyr kræftbehandling vinder frem: - Perspektiverne er fantastiske

Immunterapi vinder frem, men er en dyr kræftbehandling. Kræftens Bekæmpelse kalder perspektiverne fantastiske.

En af de behandlingsformer, der i disse år for alvor vinder frem i forsøget på at bekæmpe kræft, er immunterapi.

Fakta om immunterapi

Immunterapi går kort fortalt ud på, at:

-Styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller.

-Svække kræftcellernes evne til at forsvare sig.

Immunterapi bruges som led i behandlingen af for eksempel lymfeknudekræft, leukæmi, nyrekræft og modermærkekræft.

Immunterapi går ud på, at man forsøger at styrke patienternes eget immunforsvars evne til at genkende og nedbryde kræftceller.

Men immunterapi er dyrt. Prisen er cirka 550.000 kroner pr. patient. Kemoterapi koster til sammenligning maksimalt 100.000 kr. pr. patient.

Lige nu er immunterapi godkendt til lunge-, nyre- og modemærkekræft, men lægerne forventer, at den inden for de næste år vil blive godkendt til at behandle cirka 10 kræftformer.

Udgiften er en udfordring

Udgiften til den nye kræftbehandling kan ifølge læger og Kræftens Bekæmpelse blive en økonomisk udfordring for det danske sundhedsvæsen.

Lisa Sengeløv, der er ledende overlæge på Herlev Hospital, siger til TV 2:

- Jeg synes, at man skal afsætte en pulje til alt ny, dyr medicin, der kommer. For det er ikke en udgift, som hospitalerne kan bære alene. Så vil man blive pålagt besparelser, som vil gå ud over personalet, og det er ikke rimeligt.

- Fantastiske perspektiver

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er perspektiverne i immunterapi decideret fantastiske.

- Vi har patienter i dag, som egentlig er helt opgivet. Så får de den her behandling med immunterapi, og så overlever de deres kræftsygdom. Det der sker, er faktisk mirakuløst for nogle patienter – desværre ikke for alle, men håbet er, at immunterapi faktisk kan bruges til mange flere patienter, fortæller Leif Vestergaard, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse til TV 2.

- En af de ting som vi har støttet i Kræftens Bekæmpelse, blandt andet med støtte fra Knæk Cancer-indsamlingen, er en behandling på Herlev Hospital, hvor man opdyrker patientens egne immunceller, så de lærer at genkende, angribe og nedbryde kræftcellerne. Det er en fantastisk spændende behandlingsform, som selvfølgelig også kræver udvikling og forskning, for at vi kan være helt sikre på, at det kun er kræftcellerne, som de her immunceller anhgriber.

Danske Regioner vil se nærmere på, hvem kunne have brug for den type behandling, lyder det fra næstformand Jens Stenbæk:

- Det er en dyr behandling, og derfor er vi nødt til at prioritere og være helt præcise på, hvem der har brug for den her nye behandling. Det er derfor, at Danske Regioners bestyrelse har besluttet at nedsætte et medicinråd, der igangsættes 1. januar. De skal lave sundhedsøkonomiske vurderinger af, hvor det har en merværdi for patienterne med den her type terapi fremfor andre terapiformer.