Du bliver kimet ned af telefonsælgere - og det er din egen skyld

De firmaer, der ringer til dig, har ofte fĂĄet dine kontaktoplysninger, fordi du selv har givet dem lov.

Mange danskere oplever i disse dage at blive ringet op af telefonsælgere, som de mener, kontakter dem ulovligt.

- Det er et område, vi har stort fokus på i øjeblikket, siger Linda Tørngren, fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden, om tendensen, hvor telefonsælgere ringer til danskerne efter at have købt deres kontaktoplysninger af bureauer.

Linda Tørngren oplyser, at Forbrugerombudsmanden i øjeblikket har et sagskompleks med 13 sager af den slags og fortæller, at det ofte kan være din egen skyld, hvis du bliver ringet op af telefonsælgeren.

- Det skal være helt tydeligt for forbrugerne, hvis deltagelse i en konkurrence reelt er belønning for at give samtykke til markedsføring.

Linda Tørngren

Det kan eksempelvis være ved at deltage i en konkurrence pĂĄ nettet, hvor det ikke gik op for dig, at du - udover at deltage i konkurrencen, ogsĂĄ gav tilladelse til at andre mĂĄtte kontakte dig.

Dermed har du selv givet virksomheden tilladelse til det uden at være opmærksom pĂĄ det.

Stigende problem

- Det skal være helt tydeligt for forbrugerne, hvis deltagelse i en konkurrence reelt er belønning for at give samtykke til markedsføring, siger Linda Tørngren.

Hun oplyser, at der generelt er sket en stigning i antallet af klager over telefonsalg indenfor de sidste tre ĂĄr.

Straffen for at overtræde forbrugeraftalelovens paragraf fire, som blandt andet handler om telefonsalg, er bøde.

Telefonsalg forbudt

Telefonsalg er som udgangspunkt forbudt i Danmark, medmindre du selv udtrykkeligt har bedt om at blive kontaktet.

Hvis du selv har bedt om det, skal sælgeren respektere det, hvis du kalder dit samtykke tilbage.

Der er nogle få undtagelser, hvor sælgeren godt må forsøge at sælge dig noget over telefonen. Det drejer sig om salg af abonnementer på aviser, ugeblade og tidsskrifter, bøger, forsikringer, abonnement på redningstjenester og sygetransport.

SĂĄdan slipper du

Har du eksempelvis tegner et avisabonnement over telefonen, skal du være opmærksom pĂĄ, at du har 14 dages fortrydelsesret.

Hvis du vil være helt fri for telefonsælgere, kan du blive tilmeldt en liste - Robinsonlisten.

Det gør du ved at kontakte CPR-registeret i din bopælskommune. Du kan også logge på borger.dk og tilmelde dig. Men selv om du er tilmeldt Robinsonlisten, må analyseinstitutter og velgørende foreninger fortsat godt kontakte dig.

Er du for nylig ufrivilligt blevet kontaktet af en telefonsælger, hører vi gerne fra dig. Kontakt Jakob Hohlmann Villumsen på jhov@tv2.dk.