Samfund

Syv firmaer politianmeldt - snyder dig til at tegne abonnementer

Forbrugerombudsmanden er klar med en skærpelse af indsatsen for at snyde kunder i såkaldte abonnementsfælder. Syv firmaer er politianmeldt.

I din indbakke tikker en ny mail ind med beskeden om, at du har vundet en rejse. Du klikker på linket i mailen, bliver bedt om at udfylde et spørgeskema om dine forbrugsmønstre og stilles en rejse i udsigt, hvis du svarer på spørgsmålene og oplyser dine kontaktoplysninger.

Markedsføringslovens forbud mod vildledning

  • Ifølge markedsføringslovens § 3 må en erhvervsdrivende ikke bruge vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, såfremt dette er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes eller andre erhvervsdrivendes økonomiske adfærd på markedet.

Kilde: Forbrugerombudsmanden

Før du ved det, har du sagt ja til at betale et symbolsk beløb for en kuffert, men skriften med småt på siden overser du, og pludseligt har du tegnet et uønsket abonnement og bliver trukket op til 400 kroner om måneden.

Scenariet er blot et ud af fire nye eksempler på såkaldte abonnementsfælder, som nu er blevet politianmeldt og har fået Forbrugerombudsmanden til at skærpe indsatsen mod snyderiet på nettet.

- Abonnementsfælder på nettet er desværre et alvorligt og voksende problem. Forbrugerne bliver snydt og mister tilliden til nethandel. Jeg modtager fortsat mange klager, og jeg forventer at tage flere sager op i den kommende tid, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Bøde på 190.000 kroner: Orville Media

Orville Media fik i 2015 en bøde på 190.000 kroner for vildledning. Forbrugere blev lovet gratis gaver – for eksempel kaffe, høretelefoner eller et par mærkesko – hvis de deltog i en livsstilsundersøgelse eller ansøgte om at blive produkttestere. Orville Media oplyste imidlertid ikke forbrugerne klart og tydeligt om, at de samtidig blev tilmeldt et løbende betalingsabonnement til flere hundrede kroner per måned.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk / Forbrugerombudsmanden

Virksomhederne svindler

Eksemplet med rejsen er ifølge Forbrugerombudsmanden set hos de fire virksomheder Orville A/S (nu 'We Love Leads'), Storage4you ApS, EULM IVS og Mr. Intent ApS. De fire virksomheder er sammen med tre andre blevet politianmeldt i fire sagskomplekser, hvor forbrugere er blevet direkte snydt, mener Christina Toftegaard Nielsen: 

- I de fire sager, som vi har politianmeldt, er det min opfattelse, at der reelt er tale om svindel. Derfor har vi bedt politiet om at vurdere, om straffeloven også er overtrådt. Virksomhederne har med tomme løfter fået forbrugerne til at afgive deres kortoplysninger.

De andre tre sagskomplekser omfatter ligeledes sager, hvor kunder bliver lovet en gave eller lignende og ender med at betale månedtlige abonnementydelser til firmaerne.

Bliver stillet flotte gaver i sigte

Hos virksomheden Den Ekstra Ingrediens/Members Market har forbrugere fået mails om, at de har vundet et kamera, GPS eller lignende, at gaven har været forsøgt leveret - dog uden held - og at kunden derfor skal klikke på et link, bekræfte sin adresse og betale et lille beløb for at modtage sin 'gave'. Der bliver efterfølgende trukket 279 kroner om måneden.

Så mange sager modtager Forbrugerombudsmanden

I 2015 blev der afsluttet 2.478 sager om markedsføring.

Til sammenligning afsluttede Forbrugerombudsmanden 826 sager i 2010.

Forbrugerombudsmanden modtog sidste år 29.180 mails om spam-mails.  I 2014 kom der 19.886 mails til spampostkassen.

Kilder: Forbrugerombudsmanden / Forbrugerrådet Tænk

- Der er intet i vejen for at sælge abonnementer til forbrugere. Seriøse virksomheder oplyser dog deres kunder både om prisen, og om at det, de sælger, er abonnementer, som kræver løbende betaling, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Både virksomheden A&R Communication og EM Arctic er blevet politianmeldt for at love kunder en iPhone, et Ikea-gavekort eller lignende mod betaling af blot fem kroner i forsendelsesomkostninger. Kun med småt har der nederst på hjemmesiden stået, at kunden med betalingen af de fem kroner også tegner et abonnement, og virksomhederne trækker efterfølgende flere hundrede kroner hver måned.

De syv virksomheder, som står bag abonnementsfælderne i de fire ovennævnte sager, er anmeldt for overtrædelse af markedsføringslovens § 3 om vildledning, oplyser forbrugerombudsmanden. Hun har samtidig anmodet politiet om at vurdere, om virksomhederne også har overtrådt straffeloven.

Her er de syv virksomheder:

  • Orville A/S (nu We Love Leads)
  • Storage4you ApS
  • EULM IVS 
  • Mr. Intent ApS
  • Den Ekstra Ingrediens/Members Market
  • A&R Communication
  • EM Arctic

Har du oplevet at blive snydt til at tegne et abonnement via nettet, så del din historie på vores Facebook-side eller skriv til seerhenvendelser@tv2.dk.