Samfund

Kritik af hjælp til døende: - Min mor måtte vente flere dage

Mange døende ønsker at tilbringe den sidste tid hjemme fremfor på et hospital. Kræftens Bekæmpelse vil have den palliative behandling styrket.

Behandlingen og plejen af de dødeligt syge patienter, der vælger at blive i eget hjem fremfor at blive indlagt på et hospital, fungerer langt fra godt nok.

Sådan lyder kritikken nu fra både Kræftens Bekæmpelse og en pårørende.

Tidligere på året mistede Sørine Vilhjamdottir sin mor, som havde fået konstateret uhelbredelig kræft få måneder forinden. Moren valgte at tilbringe den sidste tid hjemme, fremfor på et hospital – men ifølge Sørine Vilhjamdottir kunne det tilknyttede lægefaglige team ikke sikre et værdigt forløb:

- Min mor valgte at leve livet i den tid, hun havde tilbage. Og at gøre det med de mennesker, hun holdt af. Det var derfor, hun valgte at dø i eget hjem. Men jeg vil ikke sige, at hun døde med værdighed. Det var ikke et værdigt forløb.

Sørine Vilhjamdottir fortæller, hvordan moren en fredag eftermiddag i juli fik mange smerter, men ikke kunne få fat i de palliative læger, der var gået på weekend. Derfor måtte hun vente i dagevis med voldsomme smerter, før hun kunne få den rette smertelindring.

Behandlingen og plejen af de dødeligt syge patienter, der vælger at blive i eget hjem fremfor at blive indlagt på et hospital, fungerer ikke godt nok.

Mange vil blive i vante omgivelser

Ifølge Kræftens Bekæmpelse viser undersøgelser, at knap 80 procent af alle dødeligt syge patienter ønsker at forblive i hjemmet, men kun 20 procent får ønsket opfyldt. Og den smertelindrende såkaldte palliative behandling fungerer heller ikke optimalt, mener organisationen.

- En døende patient, som ønsker at være derhjemme, skal have mulighed for at være derhjemme. Og så må sundhedssystemet stå til rådighed. Man kan jo ikke sige til en døende patient, at du kan få lov at dø hjemme, hvis du dør inden kl. 16 om fredagen. Det er ikke en ordentlig måde, siger Leif Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse. Han fortsætter:

- Man skal prøve at imødekomme det ønske, som den døende og de pårørende har. Og for mange er det et helt afgørende, at man kan få lov at være hjemme i de vante omgivelser sammen med familien på egne betingelser. Og det er det, vi skal sørge for, at den palliative indsats kan imødekomme.

Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, mener ikke, at den palliative indsats i Danmark er god nok.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) erkender, at den palliative indsats skal forbedres:

- I regeringen er vi meget opmærksomme på, at der er behov for at styrke den smertelindrende, palliative indsats i forhold til uheldbredeligt syge patienter, og derfor har vi blandt andet i udspillet til den nye kræftplan lagt op til at afsætte 100 millioner kroner til området, skriver hun i et skriftligt citat til TV 2.

Du kan høre mere til Sørine Vilhjálmsdottirs historie i Nyhederne på TV 2 kl. 19.