Samfund

Debat på TV 2: Frygter at aktiv dødshjælp bliver en glidebane

Efter TV 2's dokumentar 'Må Mathilde dø?' diskuterede et panel de etiske spørgsmål, der omgiver aktiv dødshjælp.

- Jeg kan ikke få luft, jeg kan ikke selv holde mig selv ren, så jeg siger faktisk til min mand Søren, at jeg gerne ville dø nu.

Sådan siger Mathilde Gersby i TV 2 dokumentaren 'Må Mathilde dø?', som blev vist mandag aften. Den handler om den nu afdøde kvinde, der led af cystisk fibrose, en sygdom, som langsomt gjorde det sværere og sværere for hende at trække vejret.   

Søren Saustrup Kristensen, Mathildes enkemand, er stor tilhænger af, at Danmark indfører hjælpen efter at have set, hvordan hans kone led og havde er brændende ønske om at dø.

Men under en paneldebat på TV 2 News udtalte formand for Etisk Råd, Gorm Greisen, at han frygter, at det kan blive en glidebane mod, at flere vil tage valget om at dø på trods af, at de reelt ønsker at leve.  

- Jeg opfatter, at man i Holland udvider rammerne for aktiv dødshjælp. Men den anden side af det er, at det, som er en frihed for nogen kan føles som en pligt for andre, siger han. 

For mange vil tage et forkert valg

Gorm Greisen mener, at Holland og Belgien, hvor antallet af personer, som har fået aktiv dødshjælp er steget, er eksempler på, at rammerne for aktiv dødshjælp bliver udvidet . Og det er den glidebane, han frygter, at Danmark vil komme på, hvis det blev indført her.  

Svend Lings, som er pensioneret læge, tolker de mange tilfælde af aktiv dødshjælp i Holland som et tegn på, at det er et stort og udækket behov. Og han er uenig i, at muligheden for aktiv dødshjælp skulle presse nogen til at tage valget på et forkert grundlag. 

- I dokumentaren er der ikke tegn på svaghed hos Mathilde i hvert fald - og et videnskabeligt projekt fra Oregon viser, at det ikke er de svage og sårbare, der får aktiv dødshjælp. Det er unge og højtuddannede, der er vant til at træffe beslutninger. 

Han mener, at det er lægernes moralske pligt at hjælpe folk med at dø i de tilfælde. 

Mulighed for hjælp i den sidste tid er allerede til stede

Dorit Simonsen er formand for Hospicelederne og oplever hver dag mennesker, som gerne vil dø. Her kan sygehusvæsnet hjælpe med det, der hedder palliativ pleje - sygepleje, der lindrer, men ikke kurerer og gør det muligt for patienter at få en værdig død.

Søren Saustrup Kristensen mener, at det blot trækker lidelserne i langdrag.  

Dorit Simonsen frygter ligesom Gorm Greisen, at vores frygt for det uvisse i et sygdomsforløb kan gøre aktiv dødshjælp til en forkert udvej.  

- De lider alle sammen af en alvorlig sygdom, og det er et ukendt område. De spørger sig selv: Gad vide, hvordan det er? Derfor har man brug for støtte og hjælp.      

- Vi hører Mathilde sige, at hun ved, at hun får en lidelsesfuld død, og sådan vil hun ikke afslutte sit liv. Vi ved ikke, hvad der skal ske, derfor er det en menneskelig tanke, siger hun.  

En Megafonmåling foretaget for TV 2 i september 2016 viser, at 79 procent af danskerne mener, at man skal indføre aktiv dødshjælp i Danmark.