85.000 offentligt ansatte har totalt rygeforbud i arbejdstiden - gælder også derhjemme

I løbet af de sidste fem år har 15 kommuner indført totalt rygeforbud for deres ansatte. For mange gælder forbuddet også på hjemmearbejdspladser.

For mindre end fem år siden eksisterede det ikke i en eneste kommune, men i dag har 15 kommuner indført total røgfri arbejdstid, skriver Politiken mandag.

 Det betyder, at kommunerne forbyder al rygning, fra medarbejdere møder på arbejde om morgenen, til de går hjem igen til fyraften. Både på arbejdspladsen, under transport, på kurser, og når de arbejder hjemme. Dermed er over 85.000 medarbejdere omfattet af forbuddet.

Yderligere tre kommuner indfører røgfri arbejdstid inden 2018 for alle deres ansatte.

Det viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse.I fagforeningen HK er man kritisk over for, at rygeforbud bliver så omfattende, at det eksempelvis også kan omfatte folk, der arbejder hjemme:

- Vi hører fra vores medlemmer, at det nogle gange går over grænsen. Der er jo forskel på arbejdspladser. Selvfølgelig skal man ikke stå og ryge børn op i hovedet. Men at folk på en voksenarbejdsplads står udenfor i et rygeskur og ryger, er ikke det store problem.

- Og når det bliver forbudt at ryge, hvis man sidder hjemme og arbejder, så er man langt over grænsen. Det fører jo arbejdsgiverens ledelsesret helt ind i folks hjem, siger næstformand i HK Mads Samsing til TV 2.

De strammede rygeregler er dog ikke noget, der har givet anledning til en række faglige sager hos HK.

Kommunerne følger udviklingen

- Det politiske pres mod rygning har været så massivt, at langt færre ryger i dag end for blot få årtier siden. Kommunerne følger bare den politiske udvikling, hvor de lovgiver mere og mere for at fremme borgernes sundhed, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalist- og Mediehøjskole til Politiken.

 Det samlede antal kommunalt ansatte, der ikke må ryge i arbejdstiden, er langt højere, end opgørelsen antyder, da undersøgelsen kun dækker helt røgfri kommuner. En lang række kommuner har derudover gjort arbejdstiden på udvalgte kommunale arbejdspladser røgfri.

 - Kommunerne er som arbejdsgivere interesserede i at holde deres medarbejdere sunde og raske. Der er en udbredt opfattelse af, at rygere er dårligere arbejdskraft, fordi de holder flere pauser og har flere sygedage, siger Roger Buch.

Styrker fællesskabet

 Ifølge Kræftens Bekæmpelse hjælper røgfri arbejdstid de 68 procent af daglige rygere, der ønsker et rygestop, og giver et sundere arbejdsmiljø og mulighed for en ny og sundere pausekultur:

 - Erfaringer fra forskellige arbejdspladser viser, at det kan bidrage til at styrke fællesskabet på arbejdspladsen, når man indfører lige vilkår for pauser for alle medarbejdere, siger Camilla Freltoft Junge fra Kræftens Bekæmpelse til Politiken.