Samfund

Syriske Ammar bor hos 71-årige Svend Erik: - Det er ligesom min far

En dansk pensionist og en ung syrisk flygtning har fundet sammen i et forunderligt bofællesskab.

Da 71-årige Svend Erik Spillehus for to år siden mistede sin kone til kræft, var han ikke i tvivl om, at han ikke havde lyst til at bo alene.

- Det kunne da være sjovt at få et friskt pust i huset, nu jeg ikke kan få det solgt, så kan jeg ligeså godt leje et værelse ud, siger Sven Erik Spillehus til TV 2.

Da flygtningestrømmen for alvor begyndte at ramme Danmark i 2014, besluttede han derfor at åbne sit hjem. Assens Kommune var begyndt at huse flygtninge hos private, og Svend Erik Spillehus ville gerne have en lille flygtningefamilie eller en enlig flygtning boende.

- Jeg ville gerne gøre lidt gengæld og hjælpe Assens Kommune, fordi vi var blevet behandlet så fint under min kones sygdom, siger Svend Erik Spillehus.

Hans hus blev godkendt af en socialrådgiver, men det var først i januar i år, at han igen blev kontaktet og spurgt, om han stadig var interesseret.

Ville undgå værnepligt

En af dem der flygtede til Danmark var syriske Ammar Mahmoud Alhallah. Da han var 18 år, tog han flugten for at undgå værnepligten i Bashar al-Assads militær.

Med 5000 dollars på lommen gik turen først i bil til Libanon og derefter med fly til Libyen. Siden ventede en bådtur til Italien med flere end 300 andre flygtninge. 

Den sidste del af turen til Danmark foregik med en menneskesmugler skjult i en personbil sammen med fire andre flygtninge.

Ammar Mahmoud ankom til Danmark i 2014 og blev først indkvarteret Sandholmlejren, men senere blev han flyttet til Fyn, og så lå sagen lige til højrebenet.

- Jeg fik at vide, at det handlede om en ung fyr, som godt kunne trænge til lidt luftforandring, siger Svend Erik Spillehus.

Alder spiller ingen rolle

Det betød, at Ammar Mahmoud i marts i år flyttede ind hos den 71-årige pensionist. Han betaler 2000 kroner alt inklusiv, og med sig har han taget præcis det humør, som Svend Erik Spillehus efterlyste.

- Det har givet et frisk pust at have Ammar boende. Så lærer jeg ham, hvordan man lever i Danmark, og hvordan det er at være dansker, siger Svend Erik Spillehus.

I dag er det et venskab på tværs af alder og nationalitet. De to har været på flere ture sammen, blandt andet til København, hvor de har besøgt Christiansborg. Aldersforskellen er ikke et emne.

- Det betyder ikke noget. Det er ligesom min far, siger Ammar Mahmoud.

Svend Erik Spillehus prøver fortsat at få solgt sit hus, da han gerne vil finde noget mindre at bo i. Hvis det skulle ske, vil der dog også være et værelse til Ammar, forsikrer Svend Erik Spillehus.