Samfund

Sager om netsnyd slår rekord: Sådan undgår du at falde i fælden

Bedrageri på nettet bliver stadig mere professionelt udført, siger rigspolitichef.

På blot syv år er antallet af sager om databedrageri steget med hele 300 procent, skriver Berlingske.

Den eksplosive vækst skyldes den stigende digitalisering i samfundet. Netop det er en af de største udfordringer for dansk politi i fremtiden.

Antallet af anmeldelser om databedrageri og bedrageri med stjålne dankort er steget fra 4857 til 16.608.

Selv om en del af stigningen skyldes en ny måde at registrere sagerne på, betegner rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg væksten som "markant".

- En meget stor del af stigningen handler om e-handel, det at folk handler på nettet, hvilket der er flere og flere, som gør. Der følger kriminaliteten nu med, siger Jens Henrik Højbjerg til Berlingske.

10 gode råd: Undgå at kriminelle opsnapper dine oplysninger

  1. Lad helt være med at klikke på links

    Det mest sikre råd er helt at lade være med at klikke links eller åbne vedhæftede filer i mails, du modtager uopfordret. Hvis de hævder at være fra din bank eller myndigheder, så gå i stedet direkte ind på deres hjemmeside og login dérigennem. 

  2. Kig efter "https"

    Undersøg adressen på et websted, før du udfylder formularer med fortrolige oplysninger, og tjek, om der er en sikker forbindelse på siden. Oplysningerne kan ikke ses af andre, hvis der står "https" eller vises en hængelås i adressefeltet.

  3. Kig efter e-mærket

    Når du handler, skal du se efter e-mærket. Det garanterer, at siden lever op til dansk lovgivning.

  4. Opdater dine programmer

    Opdater alle dine programmer løbende, have både antivirusprogram og firewall og sørg for at dit trådløse netværk er krypteret. Når man sikrer sit trådløse netværk afskærer man kriminelle fra at holde øje med ens færden.

  5. Ingen fortrolige oplysninger i mail

    Send aldrig dine fortrolige oplysninger i en mail. Banker, kreditkortselskaber og offentlige myndigheder vil som hovedregel ikke sende mails med link til at logge ind med NemID. De vil heller ikke bede dig sende NemID-koder.

  6. Vær kritisk med cpr-nummeret

    Giv kun dine personlige oplysninger som navn, adresse og telefonnummer, når der er behov for det. Vær for eksempel kritisk, hvis du bliver bedt om at oplyse cpr-nummer, når du handler på nettet.

  7. SecureCode eller Verified

    Hvis man skal være helt sikker på, at ens kreditkortoplysninger ikke bliver stjålet, skal man kun handle på sider, der er tilmeldt MasterCard SecureCode og Verified by Visa.

  8. Brug forskellige kodeord

    Lad være med at genbruge det samme password flere forskellige steder på nettet. Er du først hacket ét sted, har bagmændene adgang til alle dine profiler og oplysninger.

    Brug stærke passwords: Et password skal være mindst 12 tegn langt, bestå af store og små bogstaver, tal og specialtegn, og må ikke optræde i ordlister. 

  9. Betal med kort

    Betal altid med kort. Så er du sikret, hvis varen aldrig dukker op, eller hvis sælger trækker for mange penge. I mange tilfælde kan banken føre pengene tilbage til dit kort.

  10. Brug lukkede netværk og beskyt dig

    Beskyt dit trådløse netværk med adgangskode.

    Hvis du har brugt et åbent trådløst netværk, så sæt din telefon/computer til at glemme det bagefter. Ellers kan hackere senere narre din enhed til at koble sig op på deres netværk.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen, emaerket.dk og Det Kriminalpræventive Råd

Ministeren er opmærksom på problemet

Rigspolitichefen kalder cyberkriminaliteten for stadig mere "professionelt udført". Men han understreger, at politiet med oprettelsen af Nationalt Cyber Crime Center, NC3, har fået særligt fokus på kriminaliteten.

Også justitsminister Søren Pind (V) erklærer sig "meget opmærksom" på den store stigning.

- Ikke mindst i lyset af, at Danmark står til at forlade Europol den 1. maj 2017, udtaler Søren Pind i en skriftlig kommentar.

Professor: Lovgivningen er forældet

Ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet er en del af forklaringen på den voldsomme stigning, at det i øjeblikket er mere risikofrit at begå kriminalitet på nettet end i den fysiske verden.

Lars Bo Langsted forsker blandt andet i cyberkriminalitet.

- Det skyldes, at dansk politi - og politiet i hele verden - kæmper med manglende kompetencer og ressourcer samt forældet lovgivning, som på mange måder er indrettet til den analoge og ikke den digitale verden. På den måde står vi i en brydningstid, siger han.

- Udviklingen på it-fronten sker fantastisk hurtigt, og med den hastighed vil de lovgivende og håndhævende myndigheder ofte halse lidt bagefter.