Samfund

Læge: Kronprinsen får det fint igen

Kronprins Frederik skal have halskrave på i 12 uger og derefter genoptræne halsmusklerne, og så skulle han ikke mærke mere til sit trampolin-uheld, mener en læge. Her ses han for knap en uge siden til uddeling af kronprinsparrets priser. Henning Bagger / Scanpix Denmark

Et brud på halsryggen kan i værste tilfælde give lammelser i dele af kroppen, oplyser ekspert i rygområder.

Kronprins Frederik er sluppet billigt, da han pådrog sig en fraktur på halsryggen, efter at han sprang i trampolin til et privat arrangement.

Sådan lyder vurderingen fra overlæge Gudrun Gudmundsdottier, der er ansvarlig for de neurokirurgiske rygområder på Neurokirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Når man får en fraktur på rygsøjlen, kan det enten være en meget lille skade, der kan heles med en krave på enkelte uger. I værste tilfælde kan det give store lammelser i kroppen, siger Gudrun Gudmundsdottier.

Kronprinsen skal genoptræne efter kraven

Efter ulykken torsdag eftermiddag skal kronprins Frederik være iført en halskrave de næste 12 uger. Derefter vil han være fuld restitueret, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Når kraven bliver taget af, skal man bruge et par uger på at genoptræne musklerne. Så har man det fint. 

Gudrun Gudmundsdottier, ansvarlig for de neurokirurgiske rygområder på Neurokirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital

Hvis det er et lille brud, der heler godt, er det normal procedure at bruge en krave til at hele bruddet, lyder det fra Gudrun Gudmundsdottier.

Derfor er hun ikke urolig for kronprinsens fremtid.

- Når kraven bliver taget af, skal man bruge et par uger på at genoptræne musklerne. Så har man det fint. Min erfaring er, at de fleste ikke oplever at være generet af bruddet efterfølgende, siger hun.

Den slags brud sker oftest ved bilulykker

Gudrun Gudmundsdottier forklarer, at det kræver en vis kraft at skabe et brud på halsryggen.

Ifølge overlægen sker det ikke så ofte, men når det gør, er det ofte i bilulykker eller i forbindelse med sportsgrene, hvor man kommer op i luften, og kan falde hårdt.

På grund af ulykken melder kronprinsen afbud til receptionen med de danske atleter fra de Olympiske Lege og de Paralympiske Lege fredag på Christiansborg. 

Ifølge pressemeddelelsen fra kongehuset er det ikke forventet, at uheldet kommer til at få betydning for kronprinsens øvrige officielle aktiviteter.