Victoria gik for sent i gang med at blive gravid: Troede ikke alderen ville blive et problem

Mange danskere undervurderer alderens betydning for chancerne for at blive gravid. 40-årige Victoria har endnu ikke nået sit store mål.

Victoria Johansen var midt 20’erne, da hun begyndte at tænke, at hun var klar til at blive mor.

På det tidspunkt havde hun ingen kæreste, men på grund af sin unge alder tænkte hun, at der var masser tid til at vente på den helt rigtige.

Fakta om fertilitet

Den gennemsnitlige dansker kvinde får sit første barn, når hun er 29,1 år.

En fødselsårgang består af omkring 55.000 børn. Ni procent er kommet til verden efter fertilitetsbehandling

For de kvinder, der er under 35 år og i fertilitetsbehandling, er der over en femårig periode 80 procent chance for at få et barn. For kvinder over 35 år er det under halvdelen, mens det for kvinder over 40 år kun er 26 procent, der har succes i løbet af fem år.

Behandlingen kan generelt kun kompensere for halvdelen af de børn man ønsker sig.

Som årene gik lod prinsen på den hvide hest dog vente på sig, og derfor begyndte Victoria Johansen at tænke over, om hun skulle finde en sæddonor. Hun overvejede det grundigt ad flere omgange, men selvom hun have rundet 30 år, stod hun fast på sit oprindelige ønske om, at hendes barn skulle vokse op sammen med sin far.

Masser af motion og meget lidt alkohol

På det tidspunkt troede Victoria Johansen ikke, at alderen ville blive et problem i forhold til at blive gravid.

- Jeg tænkte, at jeg var en sund og rask kvinde, der dyrkede masser af sport og levede efter alle kunstens regler. Jeg gik ikke meget i byen og drak alkohol, så jeg synes jo, der var alle forudsætninger for, min sundhed kunne bære en graviditet, siger Victoria Johansen og tilføjer:

- Derfor forestillede jeg mig ikke, at det ville blive et problem, og hvis jeg nu bare fandt en mand på min egen alder, så skulle det nok gå, siger Victoria Johansen.

Som 34-årig mødte Victoria Johansen så den helt rigtige. Han havde samme alder som hende selv, så hun tænkte, at han hurtigt kunne overbevises om, at de skulle have et barn. 

Men blandt andet på grund af, at de to ønskede tid til at nyde forelskelsen, gik der yderligere et par år, før Victoria og hendes nuværende mand blev enige om at gå i gang. Da de gjorde det, blev de dog klar over, at det ikke var så lige til.

Har ligesom mange andre undervurderet alderens betydning

Victoria Johansen er i dag 40 år og har fortsat ikke fået et barn. Hende og manden har prøvet i flere år – også med fertilitetsbehandling – men til stor fortrydelse for dem begge er det endnu ikke lykkedes.

Ligesom en del andre danskere har Victoria og hendes mand undervurderet, hvad alderen betyder for chancerne for at blive gravid.

Ifølge videnskaben er 35 år et gennemsnit for, hvornår det for alvor begynder at blive problematisk for kvinder at blive gravide, men en ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at mange først tror, det bliver svært når kvinden er over 40.

I undersøgelsen, der er foretaget blandt både danskere og briter, svarer omkring hver tredje mand og hver femte kvinde, at de først tror, graviditetsproblemerne opstår, når kvinden er 40 eller 45 år.

Undervisningen har været for dårlig

Samme forestilling har Victoria Johansen haft, og derfor er hun i dag ked af, at hun ikke vidste bedre. Havde hun gjort det, var hun nemlig begyndt noget før, men der mangler information om emnet, mener hun.

- Jeg synes på ingen måde, undervisningen i folkeskolen har været god nok i forhold til, hvornår man biologisk er mest frugtbar, og hvad udsigten og konsekvenserne kan være, når man bringer et barn til verden, siger Victoria Johansen.

Over for TV 2 peger flere eksperter også på, at seksualundervisningen bør fokusere mere på, hvordan kvinder bliver gravide, fremfor hvordan det forhindres. Men selvom Victoria Johansen altså synes, der skulle have været mere undervisning om frugtbarhed, kan det heller ikke hjælpe noget at gå over i den modsatte grøft, siger hun.

- Det skal heller ikke være sådan, at man presser helt unge mennesker ud i at få børn. Det er også et problem. Så det handler om at finde en balance, siger hun.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Her er faktorerne der har indflydelse på din fertilitet

Erkender eget ansvar

Da det gik op for Victoria Johansen, at tiden på hendes biologiske ur var ved at rinde ud, gik hun på internettet og søgte på informationer om fertilitet.

Her blev hun klogere på alderens betydning for chancerne for at blive gravid, men på trods af, at hun efterlyser bedre undervisning, erkender hun, at der også er et personligt ansvar.

- Jeg kunne sagtens være gået i gang med at undersøge de her ting noget tidligere, siger Victoria Johansen og fortsætter:

- Der er så mange ting i den her verden, hvor man kan lægge skylden på alle mulige andre, men et langt stykke hen ad vejen har man også ansvaret selv for at tilføre noget viden. Men det er ikke alle, der er lige videbegærlige, og de ved måske ikke, hvor de skal lede henne.

I dag er Victoria Johansen blevet meget klogere på alderens betydning, men selvom vejen dertil har været hård, og drømmen om et barn endnu ikke er blevet opfyldt, har den 40-årige kvinde ikke tænkt sig at give op.

- Jeg er ikke så nem at vælte omkuld, så jo mere modgang der er, jo stærkere bliver jeg. Jeg tror på det, fortsætter med fertilitetsbehandlingen, og hvis ikke det lykkes, så er det adoption eller ægdonation. Jeg skal nok blive mor på den ene eller anden måde, siger hun. 

Fup eller fakta? Test din viden om fertilitet